Visca l’Empordà federalista!

El catalanisme polític té la veu més pura en els federalistes empordanesos del segle XIX i sempre, d’alguna manera, el somni d’una federació hispànica o ibèrica és l’altra cara de l’autonomia demanada pels catalans fins el 1939″. Qui escriu aquest text no és cap dirigent de Federalistes d’Esquerres, sinó Jaume Sobrequés, historiador convertit a l’independentisme en l’onada que s’ha produït els darrers anys.

L’aposta per una república federal ve de lluny a l’Empordà. Ho explicava, dijous passat a Sant Feliu de Guíxols, l’historiador Àngel Jiménez en un acte organitzat, precisament, per Federalistes d’Esquerres. Jiménez ha dedicat quaranta anys de la seva vida a investigar el federalisme i el republicanisme empordanès, una investigació que, malauradament, no té ressò en els mitjans de comunicació del règim, només interessats en destacar allò que avala el seu suport a la causa independentista. La darrera mostra la tenim en l’article d’El Punt Avui que ressenyava, diumenge, l’acte federalista de Sant Feliu de Guíxols. L’autora de l’article va intentar arrencar d’una investigadora del federalisme empordanès la conclusió que el líder d’aquells republicans federalistes seria avui independentista. El màxim que va obtenir és: “Segurament, però no sabem com hauria evolucionat”.

Sabem com ha evolucionat Jaume Sobrequés. Com hauria evolucionat Josep Pallach, dirigent socialdemòcrata i “republicà convençut”, segons Àngel Jiménez? La resposta de l’historiador santfeliuenc és: “Sabria que una ruptura radical amb el passat no és possible. Ho sabem els historiadors. Diria que necessitem una nova legitimitat basada en el pacte lliure i federant de sobiranies compartides”.

L’Empordà té un deute de reconeixement pendent amb els seus històrics republicans federalistes. Mig ho va entendre la CUP, quan l’11 de setembre de 2015 va homenatjar Pere Caimó, alcalde de Sant Feliu de Guíxols i diputat a Corts pel Partit Republicà Democràtic Federal. Caimó va participar en la firma del Pacte de Tortosa, el 18 de maig de 1869, on representants republicans i federalistes de Catalunya, Aragó, València i les Balears van signar un document que afirmava que “els ciutadans aquí reunits convenen que les tres antigues províncies d’Aragó, Catalunya i València, incloses les Illes Balears, estiguin unides i aliades per tot allò que es refereix a la conducta del Partit Republicà i a la causa de la Revolució, sense que de cap manera es dedueixi d’això que pretenen separar-se d’Espanya. Així mateix, manifesten que la forma de govern que creuen més convenient per Espanya és la República democràtica federal, amb totes les seves conseqüències legítimes i naturals”.

S’entén que els de la CUP no destaquessin aquesta vessant de la ideologia de Pere Caimó en el seu homenatge.

Visca l’Empordà federalista!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides