Herois de barri

Fer de periodista té les seves servituds. Moltes vegades et toca ballar amb el més lleig –per què ha de ser sempre amb la més lletja com si tots els homes del planeta fossin uns Adonis?- i empassar-te gripaus en forma d’egòlatres milhomes que es pensen que el món no pot existir sense ells. Així que quan la fortuna em porta a conèixer persones úniques per la seva humilitat i saviesa, dono gràcies als déus per haver trobat algú que em torni a reconciliar, ni que sigui temporalment, amb l’espècie humana. Després la lletjor de la realitat ja s’encarrega de trencar l’encanteri, però mentre aquest dura en gaudeixo com si no hi hagués demà.

Una d’aquestes persones ha mort fa pocs dies completant un negre 2016 farcit de pèrdues irreparables de gent molt estimada. El seu fill ens va fer saber de la seva mort en un missatge curt però ple de tristesa que resumia tot el patiment familiar viscut aquests mesos d’hospital i d’incertesa sobre la seva salut, i també tota la determinació del finat a lluitar per la seva vida fins a l’últim alè igual que ho va fer quan havia d’enfilar els camins costeruts de les causes pendents que no perdudes. “El Manel ha lluitat i estimat molt, i ara ja reposa per sempre”, deia la nota.

Del Manel Andreu s’han escrit molts panegírics, així que no m’estendré a glossar la seva figura per no cansar el personal i, sobretot, per no discriminar molts altres herois de barri anònims. Només vull recordar la lliçó que em va donar un dia que se’m va ocórrer dir-li que la lluita veïnal estava més morta que viva. Em va dir que estava equivocada si em pensava que ja no hi havia res perquè lluitar. La llista de causes pendents no s’acabava mai i el compromís de la gent, tampoc. El problema és que al sistema no l’interessa visibilitzar que és el culpable de tantes desigualtats i molt menys que hi ha persones que s’organitzen i lluiten contra elles.

L’atzar periodístic em va portar fa uns anys a conèixer un altre heroi de barri que va morir el 2015. Era el Manuel Martínez, mosca collonera del llavors jove polític amb ínfules d’estadista Francesc Homs. Martínez va tenir un paper clau perquè els presos del franquisme que no s’havien beneficiat de la paga simbòlica del PSOE rebessin una petita indemnització del govern català en reconeixement a la seva lluita antifranquista. La llei que havia aprovat inicialment CiU –i que semblava feta a mida del deshonorable president Jordi Pujol- exigia tenir documentació que provés les penes patides i ser major de 65 anys. Martínez va iniciar des del barri de Sant Martí una campanya per aconseguir ampliar la indemnització als menors de 65 anys i se’n va sortir per a cabreig d’Homs.

El tercer heroi de barri es recupera d’un ictus. La particular lluita de Pere Vallejo es va centrar a aconseguir des del barri del Clot que l’AVE no foradés el subsòl de Barcelona. Ha estat la cara més visible de la plataforma veïnal AVE pel litoral fins a la seva dissolució i, tot i no haver aconseguit frenar la construcció del túnel, sí que va fer possible que el projecte es modifiqués manta vegades fins a aconseguir fer-lo més segur. Gràcies a la seva lluita i a la de centenars de veïns entre Sagrera i Sants, avui les cases no noten cap tremolor i la Sagrada Família no s’ha esfondrat, tot i que això últim no sé si agrada tothom.

L’últim heroi de barri amb qui he compartit viatge és el Domiciano Sandoval, un dels responsables de la Marea Pensionista. Gràcies a ell m’he adonat com el pervers sistema ens ha fet creure que les pensions públiques són insostenibles. Ara que estan tant de moda els anuncis sobre plans de pensions privats, valdria la pena recordar les històries de bancs que han fet fallida i han deixat els pensionistes sense un ral. Així que lluny d’empassar-nos el mantra del sistema, el que hem de fer és reclamar el nostre dret a una pensió, sobretot les dones, ja que amb el retorçat sistema del PP serem de nou discriminades perquè al viure més anys que els homes, cobrarem menys.

Si encara no heu fet la llista de desitjos per al 2017, no oblideu demanar més herois de barri.

(Visited 48 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari