Catalunya ha de tornar els murals de Sixena

L'Aragó ha demanat l'execució provisional de la sentència que li és favorable
Murals de Sixena al MNAC
Murals de Sixena al MNAC

La consellera d’Educació i Cultura de l’Aragó, Mayte Pérez, ha sol·licitat l’execució “provisional” de la sentència que obliga a la Generalitat de Catalunya a tornar les pintures murals que té en el seu poder, i que van ser tretes del Monestir de Santa María de Sixena (Osca). Mayte Pérez ha afegit que s’oposaran a les al·legacions presentades pel govern català, i ha especificat que la demanda es concreta en els frescos del monestir, i no en les 97 pintures i peces d’art, que també que estan en mans de la Generalitat.

Catalunya i l’Aragó fa dos anys que s’estan barallant sobre qui s’ha de quedar amb les peces d’art sacre tretes de parròquies de la Franja, que durant anys van estar sota les ordres de la diòcesi de Lleida, i que ara estan sota les ordres de la diòcesi de Barbastre-Montsó. Es tracta d’un centenar llarg de peces d’art sacre, i de les pintures murals del Monestir de Santa Maria. La sentència del Tribunal de Primera instancia d’Osca ordenava al Museu Nacional d’Art de Catalunya (Mnac) que tornés immediatament les pintures murals a la Sala Capitular del Reial Monestir de Vilanova de Sixena, que van ser arrencades de les seves parets el 1936, en contra del que deia la llei de Patrimoni Artístic vigent en aquella època.

Segons les autoritats aragoneses, aquest fet, documentat, desmunta l’explicació donada pel govern català de la suposada venda de les peces d’art i les pintures murals. Els murals van ser arrencats en dues tandes, una el 1936 i l’altra el 1960, i van ser traslladats a Catalunya per fer-ne només la restauració. Des de l’Aragó es diu que es tractava d’un dipòsit temporal, que va acabar quan els seus legítims propietaris van reclamar les peces. Només hi havia una condició, i és que estigués feta la restauració de la Sala Capitular, una restauració que es va acabar fa 25 anys.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.