La CUP a punt de trencar-se

Pleguen sis dels 15 membres del Secretariat Nacional de la formació anticapitalista
La CUP al Parlament
La CUP al Parlament

Sis dels 15 membres del Secretariat Nacional (SN) de la CUP, el que vindria a ser la Comissió Executiva d’altres partits, han dimitit. Els dimissionaris són: Ester Rocabayera, Guim Pros, Joel Jové, Omar Diatta, Roger Castellanos i Tomàs Sayes. Amb la seva dimissió, els sis cupaires crítics han forçat la renovació del màxim òrgan de direcció de la formació anticapitalista. Els sis cupaires dimitits han assegurat que la CUP pateix “actituds sectàries i maquiavèl·liques”. Les dissensions dins la direcció de la CUP han arribat a un punt extrem, amb la divisió entre els sectors més radicals propers a Endavant-OSAN, i els més moderats propers a Poble Lliure. Aquests darrers disposats a donar suport a l’executiu de Junts pel Sí.

Amb les dimissions d’avui queda palès el mal ambient que hi ha a la cúpula anticapitalista. En aquesta darrera ocasió, la divisió l’ha provocat el debat de si s’havia de donar, o no, suport als pressupostos de la Generalitat. El debat el va guanyar el sector dur de la CUP, no donant suport als comptes de l’executiu català. El primer enfrontament complicat a la direcció de la CUP, va ser quan s’havia de decidir si es donava suport a la candidatura d’Artur Mas a la presidència de la Generalitat. En aquella ocasió, també va guanyar el sector dur dels cupaires.

Tot plegat ha provocat que ara la direcció de la CUP s’hagi de renovar amb la dimissió de més d’un terç dels seus membres, tal i com marquen els reglaments de la formació anticapitalista. Una renovació que alguns apunten que ha de passar per una ‘tercer via’ després de l’evidència de l’enfrontament que avui hi ha a la direcció dels cupaires, entre els sectors d’Endavant-OSAN, enfront dels sectors propers a Poble Lliure. Aquesta ‘tercera via’ hauria d’aplanar el camí de la política cupaire, cara el debat de la qüestió de confiança a la que se sotmetrà el president Puigdemont al setembre, i la futura aprovació dels pressupostos de 2017.

L’assemblea nacional de la CUP celebrada a Esparreguera, el 22 de maig, va aprovar un nou sistema d’elecció del SN, decidint que 11 dels 15 membres de SN fossin escollits en una llista conjunta, i els altres quatre es podien presentar en candidatures individuals, com ho fan ara la totalitat dels candidats. Una altra de les novetats d’aquesta assemblea va ser que es va decidir que les votacions es podrien fer per via telemàtica, cosa que evitaria el fet d’haver de convocar una assemblea extraordinària on s’ha de reunir tota la militància en un mateix lloc. Amb tot, la CUP no se n’acaba de sortir. L’actual SN va ser escollit fa menys d’un any a l’assemblea de Castelló, i ara la divisió és tan profunda, que els cupaires han de tornar a canviar els seus màxims dirigents.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides