Franco ja no és alcalde perpetu de Tortosa

El ple municipal revoca la distinció per unanimitat mentre treu fum la polèmica consulta sobre el monument
Monumento franquista en Tortosa
Monumento franquista en Tortosa

L’Ajuntament de Tortosa ha retirat aquest dijous la condició d’alcalde honorari i perpetu de la localitat al dictador Francisco Franco, una decisió adoptada unànimement pel ple municipal, on hi ha representants de CiU, ERC, Movem, PSC, PP i la CUP.

La distinció, atorgada el 1964 en commemoració dels anomenats “25 anys de pau” -un quart de segle després de la victòria colpista a la Guerra Civil-, ha estat revocada només 48 hores abans que els tortosins diguin la seva sobre el destí del monument franquista ubicat al riu Ebre des del 1966.

Les opcions plantejades en la consulta són reinterpretar-lo i contextualitzar-lo (com vol l’alcalde convergent Ferran Bel) o retirar-lo i museïtzar-lo. Cap de les dues satisfà els partidaris de retirar la simbologia feixista sense la celebració de votacions, com és el cas de la CUP, que ha pressionat en seu parlamentària en aquest sentit a Junts pel Sí, dividit en aquest afer.

El passat mes de març, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció amb què instava a “retirar immediatament” el monument dedicat per la dictadura a la Batalla de l’Ebre, però l’Ajuntament de Tortosa ha tirat endavant amb la consulta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides