Colau, entre l’espasa i la paret

Afers d'ordre públic -agents, manters i okupes- s'amunteguen sobre el Govern de BComú un any després de la victòria contra Trias
aldarulls gracia
aldarulls gracia

La gestió d’afers d’ordre públic per part del govern municipal de Barcelona ha esdevingut un maldecap -no l’únic, però potser el més intens- per a l’alcaldessa Ada Colau la setmana que es compleix el primer aniversari de la seva victòria sobre Xavier Trias a les eleccions municipals del 2015.

En les darreres hores han coincidit un esclat d’aldarulls arran del desallotjament del Banc Expropiat de Gràcia com no s’havien vist a la ciutat des de l’intent d’enderrocament de Can Vies fa dos anys i la controvèrsia del tercer tinent d’alcalde Jaume Asens amb la Guàrdia Urbana.

Asens i la Urbana
La trucada d’Asens a l’advocada d’un agent agredit per un manter, efectuada divendres, han provocat la reacció d’aquest cos de seguretat, que per boca del seu intendent, Evelio Vázquez, ha exigit Colau que n’aclareixi els ets i uts i reaccioni amb contundència contra el regidor.

Colau ha dit que li falta informació i que en reclamarà al tercer tinent d’alcalde, alhora que s’ha referit a “rumors” i “interpretacions” difosos pel que fa a aquell episodi, sobre el qual creu que es va limitar a “un intercanvi d’impressions jurídiques” i no a una coacció perquè es retirés la denúncia. L’alcaldessa ha manifestat la seva confiança en Asens, però aquest fet s’afegeix amb la tebior amb què, segons el parer de la Urbana, que es queixa d’indefensió, es va tractar des del Govern municipal l’anomenat cas Garganté.

Flames a Gràcia
D’altra banda, aquest dilluns, 16 persones han resultat ferides i una ha estat detinguda durant la batalla urbana que ha tingut lloc als carrers del districte de Gràcia entre agents dels Mossos d’Esquadra i manifestants que protestaven pel desallotjament del Banc Expropiat.

El procediment per desocupar aquesta antiga sucursal de Catalunya Caixa, convertida en centre autogestionat, fou aturat per Xavier Trias just abans de les eleccions de fa un any mitjançant el pagament del lloguer al propietari amb diners de l’Ajuntament: 5.500 euros mensuals fins a finals del 2015.

L’aleshores alcalde, amb els fets de Can Vies encara recents, ho va justificar per raons d’interès social, argumentant que volien trobar la fórmula per conciliar el dret del propietari amb el manteniment de l’activitat al local, però els okupes van considerar que volia “comprar la pau social” en any d’eleccions.

Finalment, Colau va deixar de pagar el lloguer a l’inici del 2016 i el procediment es va reactivar. L’alcaldessa, que considera que es tracta d’un afer “entre particulars”, ha assegurat que no poden assumir un lloguer “tan elevat” i que només poden “mitjançar o buscar un altre espai”.

Des del compte de Twitter del Banc Expropiat, però, s’ha advertit Colau que “serem el vostre pitjor malson”. Es preveuen noves mobilitzacions aquest dimarts i els Mossos han advertit que tornaran a actuar si es produeixen “actes de violència urbana” que, el passat vespre, asseguren, van ser “organitzats”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides