Les aventures dels Pujol a Panamà

John Rosillo i Javier de la Rosa van fer negocis amb el 'clan'
Título de la imagen
Título de la imagen

Els Panamà Papers han posat en l’ull de l’huracà aquest país centreamericà, convertit en les últimes dècades en una claveguera de les finances internacionals gràcies a la seva laxa fiscalitat per a les societats offshore, i, en especial, per la protecció que dóna als veritables titulars dels diners, amagant-los darrere d’una impenetrable xarxa de testaferros i d’administradors fiduciaris. Però aquest “pou negre” ha saltat pels aires després de la filtració dels arxius del despatx Mossack Fonseca, un dels més importants de la city panamenya, al diari alemany Süddeutsche Zeitung. Qui podrà confiar, a partir d’ara, en la discreció i la seguretat d’aquest paradís fiscal? Com podran negar les autoritats panamenyes la informació que, a partir d’ara, els demanin la justícia i les agències tributàries d’altres països?

La conclusió és contundent. En espera de saber qui i perquè ha “rebentat” el despatx Mossack Fonseca (cui prodest?), Panamà ha quedat “cremat” com a refugi internacional de diner negre o d’evasors fiscals.

EL VIATGE DE NOCES
No podia ser d’altra manera, coneixent el tarannà i les pràctiques del clan Pujol. Els cognoms de la nissaga de l’expresident de la Generalitat apareixen relacionats, en diversos moments, amb Panamà. Pel que s’ha esbrinat fins ara, no van arribar a passar per les oficines de Mossack Fonseca, al carrer 54-Est de la capital, però alguns dels membres del ‘clan‘ sí que coneixen perfectament aquest paradís fiscal.

El primer testimoni data de l’any 1999 i el va donar el periodista John Lee Anderson, en un article publicat a la revista New Yorker. Aquest reporter feia un treball sobre el vertiginós desenvolupament urbanístic de Panamà i va coincidir en el despatx de Nicolás Barleta, president de l’Autoritat de la Regió Interoceànica, amb “dos importants homes de negocis espanyols” que estaven prospectant futures inversions immobiliàries en la zona del canal. Va esbrinar que aquests “dos importants homes de negocis espanyols” eren, en realitat, el promotor John Rosillo, pròfug de la justícia per frau fiscal, i Josep Pujol, el fill de l’aleshores president de la Generalitat, i així ho va fer constar en el reportatge publicat en la prestigiosa revista nord-americana. El fill de l’expresident i John Rosillo s’havien fet molt amics, fins al punt que Josep Pujol va passar el seu viatge de noces al ranxo que aquest empresari tenia a Texas.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides