Indignació dels afectats per la fallida de la gestora andorrana Valora

La justícia només considera responsable l'exdirector general, Xavier Felipó, i exonera Fibanc/Mediolanum i Andbank
Título de la imagen
Título de la imagen

El Tribunal de Corts (Tribunal Suprem) d’Andorra ha dictat una resolució on exculpa tots els implicats en l’estafa de Valora, amb l’excepció del seu exdirector general, Xavier Felipó. D’aquesta manera, la justícia andorrana tanca la porta a la recuperació dels diners que van perdre els damnificats, ja que Xavier Felipó s’ha declarat insolvent, tot i que la seva família acumula un important patrimoni al Coprincipat.

Valora era una gestora d’inversions andorrana que va “petar” l’any 2007, deixant en l’estacada els seus més de 400 clients i amb unes pèrdues de 25 milions d’euros. La investigació judicial i, en especial, l’informe encarregat a l’economista francès Philippe Riu, han permès determinar que Xavier Felipó i els seus col·laboradors havien fet una gestió nefasta dels 65 milions d’euros que els hi havien confiat els clients, molts d’ells espanyols.

Des de Valora es van fer inversions financeres d’alt risc en mercats internacionals sense consentiment dels damnificats, es va disposar de diners de clients sense la seva autorització i, per postres, es van falsificar documents comptables per demostrar que tot “anava bé”… fins que la ‘bombolla’ va esclatar.

La fallida de Valora va ser el primer gran escàndol financer que va sacsejar Andorra. Però, nou anys després, el cas encara està pendent de judici. L’empresa ha estat liquidada i els clients només han pogut recuperar una part dels diners que hi van dipositar. La distribució que van fer els liquidadors -un d’ells, l’actual ministre Jordi Alcobé– va estar plena d’irregularitats, segons denuncien alguns damnificats.

Les víctimes d’aquesta estafa s’han rebotat i han presentat una pluja de demandes judicials als tribunals andorrans. Afirmen que Valora era, en realitat, un instrument creat pel Fibanc/Mediolanum i Andbank, a través del qual s’evadien diners d’Espanya a Andorra. De fet, un dels principals implicats, Jordi Jofre, era un excomercial de Fibanc i moltes de les reunions de Valora amb els clients es feien a les dependències d’aquest banc a Barcelona. La resolució del Tribunal de Corts “protegeix” els interessos de Fibanc i Andbank, a qui es reclamava que assumissin el “forat” provocat pels directius de la gestora d’inversions.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides