Mèxic envia un ‘narcocònsol’ a Barcelona

Fidel Herrera era el governador de Veracruz quan el Càrtel del Golf va segellar un pacte amb Los Zetas
fidel herrera
fidel herrera

El nomenament de Fidel Herrera, exgovernador de l’estat de Veracruz, com a nou cònsol de Mèxic a Barcelona ha provocat una gran polèmica i escàndol, tant en el país asteca com entre la nombrosa comunitat mexicana que viu a Catalunya. Aquest “dinosaure” del Partit Revolucionari Institucional (PRI) ha deixat un escabrós record a Veracruz i els mitjans de comunicació mexicans que ho han pogut explicar l’han vinculat amb el Càrtel del Golf –un dels més potents en el negoci del narcotràfic de cocaïna i heroïna cap als Estats Units- i la sanguinària milícia de Los Zetas.

Per què el president Enrique Peña Nieto ha decidit enviar aquest perillós exponent de la narcopolítica a Barcelona? Fidel Herrera no té cap experiència diplomàtica i la seva designació s’ha fet directament des del palau de Los Pinos, residència presidencial, sense passar per la preceptiva aprovació del Senat. Una versió explica que Fidel Herrera està molt “cremat” pels escàndols que ha protagonitzat i que el PRI ha decidit allunyar-lo dels focus de la política mexicana. Altres fonts assenyalen que l’exgovernador de Veracruz estaria conspirant per accedir a la successió d’Enrique Peña i que per això se l’ha “castigat” a un exili “daurat” a la riba del Mediterrani. Finalment, una tercera explicació és que Fidel Herrera ha vingut a Barcelona per complir una “missió” relacionada amb els tèrbols interessos mafiosos que representa.

Espiral de violència
Aquest advocat ha estat diputat federal en quatre legislatures, senador i va ser governador de Veracruz durant el sexenni 2004-2010. El seu pas per la política li ha resultat extremadament profitós, acumulant una riquesa prodigiosa: té cases a Los Angeles i Londres, un avió i un helicòpter particulars, un iot espaterrant, 22 cotxes i és propietari d’hotels, finques agrícoles, una explotació ramadera, etc. Aquest sobtat enriquiment, segons ell, s’explica perquè li ha tocat dues vegades la loteria.

La seva gestió com a governador de Veracruz va ser una calamitat per a la població d’aquest estat, que va patir una espiral de violència
i corrupció mai vista, protagonitzada pel poderós Càrtel del Golf i el seu braç armat, Los Zetas.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides