L’ACCO destapa la martingala en un gran concurs del CatSalut

Recomana sancions per a quatre empreses van pactar per "repartir-se el mercat"
Josep Maria Padrosa, director del CatSalut
Josep Maria Padrosa, director del CatSalut

El concurs del CatSalut que va adjudicar els serveis de rehabilitació i fisioteràpia l’any 2012, per un període d’una dècada i amb un import de 200 milions d’euros, ha estat un dels més importants en matèria sanitària a Catalunya dels darrers anys.

Segons El País, una investigació de l’Autoritat Catalana de la Competència (Acco) revela que quatre empreses van pactar per “repartir-se el mercat” i, d’aquesta manera, sumar més ingressos. Una d’elles era Corporación Fisiogestión, d’on procedeix Josep Maria Padrosa, el director del CatSalut.

L’ACCO troba que s’ha vulnerat la Llei de Defensa de la Competència en el repartiment de quatre dels 28 lots adjudicats i remarca que es va produir una “forta concentració” a favor de Corporación Fisiogestión, ja que “controla gran part de la prestació de serveis de rehabilitació i logopèdia licitada i contractada pel CatSalut”.

En tres casos, considera que es va formar una Unió Temporal d’Empreses (UTE) anòmala motivada per la voluntat de repartir-se el mercat i no per un comportament natural del mercat.

Així mateix, l’ACCO assenyala que l’UTE sabia que no tindria competència, per la qual cosa no va necessitar presentar una oferta rebaixada, quelcom que li va reportar “beneficis il·lícits” a les empreses en perjudici del CatSalut i el contribuent.

L’informe que culmina la tasca d’instrucció de l’Acco recomana al Tribunal Català de la Competència que imposi fortes multes a les quatre empreses.

La incompatibilitat de Padrosa
Padrosa va compaginar durant més de dos anys el seu càrrec a Salut amb els poders a les empreses de Corporación Fisiogestión, com va denunciar la Plataforma d’Afectats per les Retallades Sanitàries (PARS), de manera que va vulnerar la llei d’incompatibilitats. Però L’Oficina Antifrau va considerar l’any 2013 que no va fer ús d’aquests poders, per la qual cosa no va apreciar indicis de delicte.

Antifrau, això sí, va reclamar aleshores més controls de la Generalitat als seus alts càrrecs. L’ACCO, per la seva part, exposa que el CatSalut ha de vetllar per evitar pràctiques com les detectades en la seva investigació.

(Visited 51 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari