La cara més cruel del govern Mas

Fa uns dos anys ma mare es va quedar començar a quedar cega per unes cataractes. La van marejar amb un anar i venir a fer-se les proves prèvies a l’operació, però algú devia oblidar el seu expedient en un calaix perquè van passar més de set mesos sense que l’hospital donés senyals de vida. Amb les proves a punt de caducar, ma mare es va trobar un dia al meu veí Boi Ruiz i no va trigar ni mig segon a queixar-se’n amargament.

Casualitat o no, pocs dies després de l’esbroncada al conseller de Salut al mig del carrer l’hospital li donava hora i dia per a l’operació. Li van treure la cataracta d’un ull. L’altre, van dir, l’operarien poc després. Des d’aquell dia han passat més de tres mesos i, amb les proves definitivament caducades, aquesta setmana l’han trucat de l’hospital per tornar a començar de zero. M’havia oblidat de dir que l’hospital en qüestió és concertat.

La barreja de retallades i de mala gestió ha portat, en el cas de ma mare, a repetir unes proves que costaran al Servei Català de Salut uns diners que haurem de pagar els catalans amb els nostres impostos. Amb quina cara pot dir el conseller Ruiz que el sistema de salut actual és insostenible? Qui s’està lucrant amb aquesta falta de professionalitat que porta a repetir proves que ja estan fetes? A qui hem d’exigir responsabilitats per aquest maquiavèl·lic pla que transforma el dret a la salut en un negoci?

Boi Ruiz representa la cara més cruel de les polítiques neoliberals del govern de CiU. Des del 2010, ha retallat més de 1.300 milions d’euros en salut, ha reduït personal, sous i qualitat assistencial, ha tancat serveis bàsics i especialitzacions deixant municipis sense atenció sanitària, ha augmentat les llistes d’espera d’operacions fins a límits insospitats fa uns anys i ha derivat malalts a l’atenció privada sense cap mena de vergonya. Que abans de ser designat per Mas com a conseller de Salut fos el president de la gran patronal de la sanitat privada catalana deu ser una casualitat.

La seva política d’externalització de serveis ha beneficiat sobretot el holding sanitari IDCsalud, propietat d’un fons de capital risc capitanejat pel metge Victor Madera que en quatre anys s’ha embutxacat uns 300 milions d’euros de la sanitat pública. A Catalunya el grup el presideix Xavier Mate Garcia, antic gerent de l’Hospital de Sant Celoni i gran amic de Ruiz. IDCsalud és propietari de la Clínica del Pilar, de l’Hospital Universitari Sagrat Cor, de la Clínica del Vallès i de l’Hospital General de Catalunya. A això s’hi afegeix la compra del 61% del grup Quirón integrat per l’Hospital Quirón, l’Hospital Quirón-Teknon i l’Hospital Universitari Quirón Dexeus.

Suposo que la marxa de Boi Ruiz i el canvi en la política sanitària deuen ser dues de les moltes exigències que la CUP ha posat damunt la taula a l’hora de començar a negociar amb Junts pel Sí com articular el nou govern català. Ruiz no repetirà com a conseller de Salut, però la seva gestió al capdavant de la sanitat pública ha deixat un rastre de destrucció tan gran que els catalans hauríem d’exigir-li responsabilitats. Com a societat ho devem als malalts que s’han quedat pel camí per culpa de les seves indignes tisorades.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.