Els Sumarroca en l’era Mas: 194 contractes per 210 milions

El més alt, el d'una obra per 69,7 milions a El Prat adjudicat a una UTE de Comsa-Emte, Dragados i FCC
Carles Sumarroca pare i fill
Carles Sumarroca pare i fill

Una dotzena d’empreses amb capital dels Sumarroca, una de les famílies fundadores de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), s’han adjudicat 194 contractes de la Generalitat de Catalunya per valor de 209,7 milions d’euros des que Artur Mas va accedir a la presidència a les acaballes del 2010.

La xifra és el resultat d’un càlcul realitzat per El Economista a partir de les dades de la Plataforma de Contractació Pública de la Generalitat.

El contracte de les obres de construcció del centre intermodal d’El Prat de Llobregat, adjudicat el 2011 per 69,7 milions a una UTE formada per Comsa Concesiones -filial de Comsa Emte-, FCC i Dragados -filial d’ACS-, és el més important de l’era Mas relacionat amb els Sumarroca, que tenen actualment un 30% de Comsa Emte, per bé que els Miarnau els han desplaçat de la cúpula.

La majoria dels contractes, però, són d’un import molt menor, inferior en molts casos al milió d’euros. La societat que n’ha rebut més és Emte Service SAU, que ha totalitzat 82 contractes per 22,25 milions.

Teyco, investigada pel suposat finançament irregular de Convergència -el 3%- i pel suposat suborn del seu conseller delegat, Jordi Sumarroca, a l’exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué, és la segona societat vinculada al clan que més contractes ha rebut amb Mas al capdavant de la Generalitat: 53 per un valor de 48,3 milions.

A banda del cas Teyco-Torredembarra, els Sumarroca tenen més afers pendents amb la Justícia. Carles Sumarroca Coixet, fundador de CDC, i el seu fill Carles Sumarroca Claverol estan imputats en el cas de Jordi Pujol Ferrusola, que instrueix el jutge José de la Mata a l’Audiència Nacional. Ambdós formen part de l’entorn de negocis del primogènit de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i van declarar en seu judicial el passat mes de novembre.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari