La Revolució del 24 de Maig

En els annals de la història de l’Estat espanyol i de Catalunya les eleccions municipals i autonòmiques de l’any 2015 quedaran gravades com una fita memorable. Aquest 24 de Maig hem enterrat definitivament la transició postfranquista i hem obert les portes a un futur col·lectiu curull d’esperança, on el somni d’una societat més justa, més igualitària, més digna i més lliure es pot fer realitat.

Barcelona torna a ser la ciutat capdavantera de les tendències que marquen l’esdevenidor de la Península Ibèrica. La victòria esclatant de l’activista social Ada Colau és un revulsiu que tindrà conseqüències més enllà de la serra de Collserola, del Besòs i del Llobregat. Les forces polítiques i mediàtiques reaccionàries intentaran posar-li tota mena de pals a les rodes i és la nostra obligació, abans que res, defensar amb ungles i dents la legitimitat d’aquest triomf de les classes populars laietanes.

L’esquerra plural conquereix importantíssims espais de representació arreu de l’Estat espanyol. Si sabem fer bé els pactes, el País Valencià, les Illes Balears, l’Aragó, Castella-La Manxa, Extremadura, Astúries i Cantàbria passaran a ser governades per l’aliança de les forces progressistes. La candidata Manuela Carmena també té a tocar l’alcaldia de Madrid i les grans urbs peninsulars (València, Saragossa, Sevilla, La Corunya…) tindran equips de govern d’esquerres.

Ada Colau i Manuela Carmena, al capdavant de les dues principals capitals ibèriques, són el símbol d’aquest Canvi –amb majúscules- que obre una nova era en la torturada història d’aquest tros del planeta. L’eix Barcelona-Madrid, en mans de dues dones combatives i rupturistes, ha de ser un pont de relacions fraternals que ha d’ajudar a superar els malentesos i els tòpics que ens han desvitalitzat.

Aquest 24 de Maig, Catalunya recobra la seva dimensió mediterrània i s’acosta a l’heroica i assetjada Grècia de Syriza. Els votants han triat una nova manera d’entendre la democràcia i un nou model participatiu en el procés de construcció de la Unió Europea. La lluita que encapçala Alex Tsipras és molt present en la victòria d’Ada Colau i és urgent que la connexió Barcelona-Atenes es visualitzi i concreti políticament.

Després del terratrèmol d’aquestes eleccions, s’infereix la necessitat d’un replantejament en profunditat dels principis constitucionals i institucionals de l’Estat espanyol. Amb dues qüestions fonamentals sobre la taula que han de ser decidides lliurement en un futur procés de consultes referendàries: Monarquia o República i l’organització política de l’espai ibèric, incloent-hi el dret a l’autodeterminació de Catalunya i d’Euskadi, explicitat per una bona part de la societat d’aquestes comunitats autònomes.

Això, òbviament, queda per a les pròximes eleccions generals espanyoles, que han de tancar el cicle de regeneració i renovació democràtica que s’ha encetat aquest diumenge gloriós. Però, sens dubte, les línies-força que ha dibuixat aquesta Revolució del 24 de Maig determinen el futur immediat de tots plegats. La llum ha vençut les tenebres!

(Visited 21 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari