150 milions marxen d’Andorra a Espanya per l’efecte BPA

Representants del Tresor dels EUA han aterrat al Principat
Una de les antigues oficines de BPA.
Una de les antigues oficines de BPA.

200 milions d’euros s’han mogut dels cinc bancs andorrans durant la setmana que va esclatar l’escàndol de la Banca Privada d’Andorra (BPA), segons els càlculs del regulador del sector al Principat, l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).

150 d’aquests milions han anat a parar a Espanya i la resta s’han desplaçat entre entitats andorranes. Els moviments també s’efectuen des de les filials espanyoles d’entitats andorranes cap a entitats espanyoles, informa El Confidencial.

Els moviments des d’Andorra, que s’han produït majoritàriament abans de l’establiment del corralito, són objecte d’un minuciós escrutini per part de l’INAF i també de del Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac) espanyol. Tots dos obliguen Crèdit Andorrà, Andbank, la BPA, BancSabadell d’Andorra i MoraBanc a informar de sortides de diners que, quan van cap a Espanya, han de passar el doble filtre.

Segons el mateix digital, feia mesos que el Sepblac investigava la filial espanyola de la BPA, Banco Madrid, però no va comunicar les seves conclusions, enllestides el febrer, fins després de la intervenció a la BPA. El Ministeri d’Economia no vol tornar a quedar en evidència amb la seva actuació i vigila perquè grans moviments de diner negre no creuin la frontera.

El Tresor dels EUA, a Andorra
D’altra banda, una delegació del Financial Crimes Enforcement Network (FinCen), l’agència del Departament del Tresor nord-americà que va acusar de blanqueig la BPA, han arribat aquest dijous a Andorra i per reunir-se amb el president Toni Martí, amb directius del sector financer i amb els interventors de la BPA.

Es tracta d’una visita excepcional atès el poc temps transcorregut entre la denúncia -no han passat, ni de bon tros, els 60 dies de termini que va establir el FinCen per al·legar- i l’aterratge dels agents antiblanqueig.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari