El Govern vol ara disputar els pisos als fons voltor

El conseller Vila anuncia que la Generalitat i els Ajuntaments tindran dret preferent per adquirir habitatges dels bancs
santi vila
santi vila

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha exposat aquest dimarts les mesures urgents sobre habitatge aprovades pel Govern de la Generalitat.

En primer lloc, ha anunciat que s’atorgarà al Govern i als Ajuntaments un dret de tanteig i retracte sobre els habitatges que una entitat financera vulgui vendre, per evitar, així, que els adquireixin fons d’inversió estrangers. La mesura s’aplicarà només en els 72 municipis amb major demanda de pisos i fins al 2021. El preu, això sí, el marcaran els bancs. La discrecionalitat i l’anàlisi cas per cas marcaran aquestes actuacions, que seran moltes, preveu el conseller.

En segon lloc, Vila ha citat dues mesures per dinamitzar l’ús dels habitatges buits en mal estat. D’una banda, s’establiran sancions de 3.000 euros a 90.000 euros per a aquelles entitats que deixin passar més de sis mesos sense rehabilitar i reincorporar habitatges al mercat del lloguer.

D’altra banda, es contemplarà la cessió forçosa de l’usdefruit per un màxim de 10 anys si fracassa el procés sancionador. Aquest mecanisme, que no suposa el canvi de propietat, comporta un compromís de l’administració, que haurà de rehabilitar i adequar l’immoble i posar-lo al mercat de lloguer. Un cop es rescabali el preu de les obres, ha explicat Vila, la resta dels ingressos els percebrà el propietari.

Segons el conseller, aquesta és una mesura “audaç” i “forta” dirigida a combatre la “immoralitat” de l’existència de tants habitatges buits. Segons les seves dades, en 1258 inspeccions d’habitatges controlats per entitats financeres, 654 es trobaven buits i, d’aquests, un 65% ho estaven perquè necessitaven obres de rehabilitació.

Una altra de les decisions del Govern de la Generalitat pel que fa a habitatge és la creació d’un registre d’habitatges buits per “tenir una fotografia precisa” que, segons el conseller Vila, ara per ara no és exacta. Ha indicat que els 448.000 habitatges referits en aquest sentit són el resultat d’un càlcul excessiu.

Finançament
Tres fonts finançaran les mesures, ha especificat el conseller Vila: 8 milions que obriran la partida pressupostària per fer efectiu el dret de tanteig, una dotació encara no determinada de la llei de l’impost sobre l’habitatge buit i un altre import no precisat provinent de fons municipals d’habitatge.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides