Dalmases cobra l”impost del pipí’

El Col·legi 'sagna' els farmacèutics amb quotes i elevades comissions
farmacia
farmacia

Amb un pressupost de gairebé 7 milions d’euros per aquest 2015, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) es nodreix, fonamentalment, de les quotes que paguen els seus afiliats (2,4 milions d’euros), dels costos imputats per la tramitació de les receptes bonificades pel CatSalut (1,6 milions d’euros) i del sistema telemàtic que connecta la xarxa de farmàcies (2,2 milions). És a dir, cadascuna de les 2.243 farmàcies que hi ha la demarcació Barcelona destina, de mitjana, uns 3.000 euros anuals a pagar les despeses que els comporta la seva adscripció obligatòria al COFB.

En un context marcat per la forta crisi que pateix aquest sector, a causa de les permanents retallades en el preu dels medicaments que fixa el Govern central i al retard crònic de la Generalitat en el pagament de la bonificació de les receptes emeses per la xarxa pública de salut, aquests 3.000 euros “piquen” en la magra comptabilitat dels farmacèutics. I més quan en el pressupost del COFB aprovat per aquest 2015 s’hi contemplen, per exemple, despeses i dietes de representació dels membres de la Junta de govern del Col·legi, que presideix Jordi de Dalmases des de 2008, que pugen a 454.150 euros (!).

(…)

Cornuts i pagar el beure
Molts farmacèutics tenen la percepció que la seva institució professional els “sagna” i que no defensa amb prou contundència els interessos del col·lectiu davant els abusos i incompliments de les administracions central i autonòmica. En l’actualitat, la Generalitat torna a acumular dos mesos d’impagaments a les farmàcies catalanes, amb factures pendents de liquidar per un import de 217 milions d’euros: és a dir, uns 70.000 euros per cada establiment, de mitjana.

(…)

La complicitat i la docilitat de Jordi de Dalmases davant els poders polítics exaspera molts farmacèutics catalans, que passen greus problemes de subsistència per mantenir el seu petit negoci dempeus. El COFB s’ha convertit en un “monstre” amb vida pròpia que parasita la feble economia dels establiments de farmàcia amb quotes i comissions insu- portables.

EL TRIANGLE ha tingut accés a un “curiós” document que demostra l’avidesa recaptatòria de Jordi de Dalmases. Es tracta del pacte signat, el 26 de juliol de 2010, entre l’aleshores director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Sabaté, i Jordi de Dalmases, en la seva condició de president del CCFC. En aquest acord, s’estableix que el Consell de Col·legis Farmacèutics es quedarà amb un percentatge de les vendes dels “absorbents d’incontinència urinària” (els bolquers, per entendre’ns) que realitzin les farmàcies particulars.

En concret, aquest “impost del pipí” s’estableix en el 12,5% si la facturació mensual d’una farmàcia per la venda de bolquers oscil·la entre els 3.201 i els 10.000 euros. I l'”impost del pipí” es fixa en el 35% si les vendes superen els 10.000 euros mensuals. Cal tenir present que el marge comercial mitjà amb què treballa una farmàcia és del 27%.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides