Una Catalunya de dretes independent d’una Espanya d’esquerres

Dues enquestes aparegudes als diaris El País i La Vanguardia aquest diumenge dibuixen un panorama preocupant pels catalans d’esquerres. De cop i volta, ERC deixa de ser el partit més votat a Catalunya en unes autonòmiques. CiU recupera la primacia de candidatura més votada, tot i perdre 10 diputats en comparació amb les eleccions de dos anys enrere. Els 38 o 39 escons que el Centre d’Estudis d’Opinió havia arribat a donar a ERC una setmana abans del 9N es convertirien, segons La Vanguardia, en 27, només sis més que a les eleccions del 2012. És a dir, que tota la moguda independentista hauria servit perquè CiU perdés 10 escons, ERC en guanyés 6 i al Parlament català hi hagués una majoria de 68 diputats de dreta (CiU PP Ciutadans) front a 67 d’esquerres (ERC Podem PSC ICV-EUiA CUP).

Mentre, el sondeig d’El País situava el PSOE com a partit més votat en unes eleccions generals, previstes pel novembre vinent, amb un 27% dels vots, seguit per Podem, amb un 25% i el PP, amb un 20%. És a dir, la majoria d’esquerres al Congrés dels Diputats seria incontestable.

Tindríem, doncs, una Catalunya de majoria conservadora en plena campanya per separar-se d’una Espanya d’esquerres. Gran dilema pels catalans progressistes. Preferiran optar per independitzar-se d’una Espanya del PP que ja no existirà o per confiar que la majoria CiU-ERC salvi els mobles d’una Catalunya liderada pel neoliberal Artur Mas? O es replantejaran la seva opció separatista?

Recomano als tradicionals votants d’esquerra que s’han passat a l’independentisme els darrers temps que donin un parell de voltes a aquests sondejos. O tres.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides