“Hem de pensar en els avantatges de fusionar Policia i Guàrdia Civil”

La nova secretària general del Sindicat Unificat de Policia (SUP), Mónica Gracia, ha ofert una entrevista a EL TRIANGLE on ha explicat les línies d'actuació del seu mandat i ha parlat de la complicada relació amb la direcció del Cos Nacional de Policia (CNP)
Mónica Gracia SUP
Mónica Gracia SUP

Quines seran les línies d’actuació del seu mandat?

En aquesta nova etapa, el SUP continuarà lluitant pels drets laborals dels companys i companyes perquè som conscients que la situació econòmica no permet posar sobre la taula algunes reivindicacions històriques com l’equiparació salarial amb altres policies autonòmiques i locals, però sí que creiem que altres aspectes laborals poden millorar sense gastar ni un euro. Hem de començar per recuperar certs drets: per exemple, demanem que es retirin dels projectes del Ministeri de l’Interior propostes com que els agents hagin de residir al lloc on treballen, cosa que des del sindicat considerem inútil perquè els mitjans de transport escurcen cada vegada més les distàncies, o la inclusió en la futura llei de personal dels drets laborals, entre els quals el de la negociació col·lectiva que s’ha suprimit de cop. També reclamem que es derogui la normativa d’uniformitat i salutació per anacrònica i perquè suposa una provocació i una regressió, en instaurar la salutació militar per un cos civil. O l’obligació de prestar el servei d’uniforme en determinats destinacions: quin sentit té vestir l’uniforme i posar-s’hi al damunt una bata per prestar el servei de policia científica?

 

En l’últim congrés del SUP, el secretari d’Estat va fer una crida al diàleg. Hi està disposada?

Crec que per part seva la voluntat hi és. De fet la nostra comunicació amb ell, a dia d’avui, és una realitat. La nostra mà està estesa a la voluntat de diàleg i a la voluntat de fer les coses bé, però decididament no pagarem cap peatge que perjudiqui la nostra afiliació a canvi d’un acostament. No creiem que aquest sigui el camí. El secretari d’Estat, fins ara, ha tingut una actuació correcta i el respectem per això. És més, va fer la cloenda del nostre congrés i l’hi agraïm, sobretot sabent que les pressions eren moltes.

 

Les relacions amb la direcció de la policia no són les millors. Aproparà posicions amb el director o això ho veu impossible?

No hi ha res impossible. Hi ha situacions més difícils de superar que d’altres. Estem davant d’una situació amb certes similituds a la viscuda amb Mayor Oreja per la falta de respecte al CNP en general i al sindicat en particular. El seu cessament i l’arribada d’Agustín Díaz de Mera com a director general va suposar un abans i un després perquè això va permetre reconduir la situació. El SUP és un sindicat independent, que defensa tots els agents de policia. Si el director vol acostar posicions, ha de mostrar la seva voluntat de modificar algunes normes, com la circular d’inassistències que suposa pèrdua salarial fins i tot per als qui estan de baixa per haver patit lesions en actes de servei, o la circular de la salutació, negociar la llei de personal… és així com el SUP acosta posicions, amb millores a la situació laboral del col·lectiu.

 

Seguirà impulsant la unificació entre el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil?
És el model de policia que proposem des del sindicat, aprovat en el congrés i en col·laboració amb l’AUGC. És una qüestió de gestió de recursos. Si observem l’evolució dels nuclis urbans amb l’explosió immobiliària, podem veure com zones eminentment rurals s’han convertit en zones urbanes, i zones urbanes que han cedit habitants a aquests altres llocs d’ampliació. És evident que seguim funcionant amb una estructura que no ha tingut en compte aquest fenomen i que no s’ha adaptat al nou context. Convé recordar que la Llei orgànica 2/86 estableix territorialment la competència del CNP a les zones urbanes i la de la Guàrdia Civil a les zones rurals, a més d’establir una assignació específica de competències a cada cos. Els efectius de tots dos cossos no es gestionen bé, la coordinació no és efectiva, no es respecten les competències establertes en la llei… potser hauríem de pensar en els avantatges d’un únic cos.

 

LLEGEIX L’ENTREVISTA COMPLETA A L’EDICIÓ EN PAPER DEL SETMANARI EL TRIANGLE

(Visited 26 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari