Nou conflicte Aragó-Catalunya per l’art de la Franja

El govern aragonès reclama al MNAC l'entrega dels murals romànics de Sixena
Murals de Sixena al MNAC
Murals de Sixena al MNAC

El govern de l’Aragó ha acordat requerir al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) l’entrega de les pintures murals de la Sala Capitular del reial monestir de Santa Maria de Sixena, a la Franja, que daten del segle XIII i són considerades obres mestres del romànic europeu. L’Aragó al·lega que les obres “pertanyen clarament” a l’Ordre de Sant Joan de Jerusalem, congregació que ha cedit a l’executiu autonòmic els drets per reclamar la seva devolució.

 

L’executiu de l’Aragó ha donat autorització als seus Serveis Jurídics perquè emprenguin accions per recuperar els murals romànics de Sixena si la Generalitat no fa cas al seu requeriment. “Què no diria el conseller català si els béns estiguessin aquí? Diria segurament que l’Aragó els roba, cosa que jo no diré”, ha afirmat el conseller aragonès de Presidència, Roberto Bermúdez de Castro.

 

El conseller català de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat que estudiarà la proposta per donar una resposta política i jurídica, però espera que l’Aragó reconegui “el treball de restauració i valorització que han fet professionals catalans des del 1940, quan els murals estaven a punt de desaparèixer”.

 

Bona part d’aquestes pintures es van perdre en el saqueig i incendi del monestir de Santa Maria de Sixena al 1936. El que quedava, greument malmès, va ser traslladat a Barcelona i des del 1940 el MNAC s’ha encarregat de la seva conservació.

 

Ara fa tot just un any, un jutjat de Lleida va desestimar el recurs del Govern de l’Aragó que reclamava al Bisbat lleidatà l’entrega de 113 obres del Museu de Lleida originàries de parròquies de la Franja de Ponent actualment integrades a la diòcesi de Barbastre-Monsó.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides