Software contra el frau fiscal

Itàlia implanta un sistema informàtic per detectar contribuents que gasten per sobre dels ingressos declarats a Hisenda
Enrico Letta
Enrico Letta

Decidit a acabar amb un frau fiscal que s’estima en 120.000 milions d’euros en impostos impagats cada any, el govern italià ha estrenat aquest dimarts un sistema informàtic que rastreja la despesa anual de cada contribuent per establir el seu nivell de renda i comparar-lo amb la quantitat declarada a Hisenda. Aquest ‘gastòmetre’ o ‘rendòmetre’, com s’ha batejat l’invent, vol reduir l’evasió fiscal, una pràctica que, com a Espanya, està ben consolidada a la societat italiana.

 

El sistema, que ha obtingut el suport de successius governs conscients de l’impacte que pot tenir a l’economia d’Itàlia, ha superat una fase de proves que ha durat tres anys. El procediment és simple: “si gasto 100 no puc guanyar menys de 80”, com ha definit un portaveu de l’agència tributària italiana. “Si hi ha una diferència inferior al 20% entre despesa i ingressos declarats no hi ha cap problema. Si resulta superior, estem davant un possible defraudador“.

 

La Hisenda italiana té previst fer un estudi acurat de les declaracions de la renda d’unes 35.000 persones abans que acabi el 2013, tot controlant les seves despeses durant els últims quatre anys. Consultant els registres fiscals es podrà saber quan paga cada contribuent en assegurances, factures, compres i vendes de béns o ingressos de capital a l’estranger, així com altres despeses quotidianes des de la compra al supermercat o la benzina.

 

El ‘rendòmetre’ ha despertat crítiques des de sectors diversos, fins i tot ha estat qualificat com un ‘Big Brother’ del consum a l’estil del concebut per George Orwell. Algunes veus han afirmat que és un mètode invasiu que no respecta la privacitat i d’altres han expressat el seu temor a una influència negativa sobre el consum. L’executiu italià ha rebutjat les crítiques i ha assegurat: “Si tot està en regla i legal, no hi ha res de què preocupar-se”.

(Visited 29 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari