Toc d’alerta al Govern per la desnutrició infantil a Catalunya

El Síndic de Greuges adverteix que 50.000 nens catalans tenen privacions alimentàries i 750 pateixen desnutrició
Síndic de Greuges
Síndic de Greuges

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha cridat l’atenció al Govern per demanar-li accions governamentals urgents per garantir el dret dels infants a una alimentació adequada. Un toc d’alerta a l’Administració pública basat en l’informe elaborat pel Síndic que xifra en 50.000 els infants que tenen privacions alimentàries i apunta que 750 menors de 16 anys pateixen desnutrició.

 

Rafael Ribó ha dit que a Catalunya no hi ha un problema estructural de la desnutrició infantil derivada de causes socioeconòmiques, però ha alertat a les institucions que no passin per alt les mancances d’alimentació que pateix un sector de la població infantil. Segons dades del mes de juny, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha detectat 750 infants menors de 16 anys amb problemes de desnutrició relacionats amb la pobresa extrema i els baixos ingressos.

 

Pel que fa als infants que pateixen privacions alimentàries, la investigació del Síndic de Greuges destaca que prop de 50.000 nens menors de 16 anys no es poden permetre carn o peix almenys una vegada cada dos dies. Segons l’informe, aquesta situació a les llars catalanes durant el 2011 és sis vegades més elevada respecte l’any 2008. La taxa de risc de pobresa infantil a Catalunya se situa en el 28% amb aproximadament 345.000 infants menors de 16 anys afectats. Una problemàtica que es va tractar al Parlament mitjançant una interpel·lació a la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i que no va despertar gaire interès entre els consellers del Govern.

 

Pel pal·liar aquesta situació, Rafael Ribó ha emplaçat al Govern de CiU a garantir l’accés a la renda mínima d’inserció (RMI) que ha patit nombroses retallades i restriccions que han deixat al marge a milers de persones sense recursos des de 2011. El Síndic també ha critica l’actual política de beques menjador de l’executiu català per “ineficaç i pobre en recursos”, i ha demanat que es garanteixi un àpat equilibrat al dia com a mínim per a tots els infants que ho necessitin.

 

En aquest sentit ha proposat al Departament d’Ensenyament que obri tot l’any els centres educatius i de lleure per facilitar una millor alimentació infantil a través dels menjadors escolars. A més, ha instat a la conselleria de Benestar Social i Família que elabori protocols de detecció de casos de malnutrició infantil, amb la implicació dels serveis socials locals, i que lideri l’impuls de la Taula de Distribució Solidària d’Aliments, juntament amb les entitats que distribueixen menjar.

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari