“Si un poble vol ser independent, difícilment no ho serà”

Un catedràtic de Madrid resol la incertesa entre legalitat i legitimitat sobre el projecte de Llei de consultes populars
Sense títol
Sense títol

El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid, Enrique Álvarez Conde, ha assegurat aquest dimarts, en la comissió sobre la proposició de llei de consultes populars no referendàries, que la consulta serà vàlida només “si es fa dins l’àmbit competencial”, encara que sigui legitima perquè emana de la sobirania popular que representa el Parlament.

“No és el mateix l’interès que la competència, Catalunya pot tenir interès en acabar amb la guerra d’Iraq, però no és competent per fer-ho”, ha explicat el catedràtic. Per tant, l‘únic camí que ha assenyalat és el de la reforma de la Constitució.

Álvarez, nascut a Valladolid, que havia estat del PP i que ara és afiliat a CCOO, ha assegurat que en cas de confrontació entre “legalitat i legitimitat” s’ha de canviar la llei. I que si un poble, “en aquest cas el català, vol ser independent, difícilment no ho serà”, però ha de ser “d’acord amb el principi de legalitat”.

El catedràtic ha carregat contra l’actual projecte de llei de consultes populars i de participació ciutadana perquè, ha dit, “hi ha massa silencis que haurien de ser regulats”. “On és la participació ciutadana en el contingut de la llei? A Catalunya hi ha històricament plans de participació ciutadana molt més avançats que aquesta futura llei”, ha començat les crítiques, per observar que el projecte actual hi sobra la denominació ‘participació ciutadana’.

“És innecessària la referència a l’Estat espanyol, a més és una figura que no existeix i es poden quedar sense cos electoral”, ha dit, per afegir que “no ho justifica tot, que no sigui vinculant, el TC diu que el caràcter vinculant és jurídicament irrellevant, aquesta via de subterfugi, doncs, no serveix per a res“.

La darrera tibada d’orelles als legisladors que estan cuinant el projecte ha estat quan ha al·ludit a l’article 28, que diu que ‘es poden realitzar les consultes amb mitjans electrònics en consonància amb els principis generals de democràcia’. “No es pot posar conceptes jurídics tan indeterminats!“, ha etzibat.

Álvarez ha convidat els legisladors i els diputats que han assistit a la comissió a reformular alguns dels preceptes de la futura llei emmirallant-se amb l’anterior projecte de 2010, que segons el catedràtic era millor.

L’actual projecte “no diu res dels resultats: es parla de la votació. I quins resultats exigeixen per a validar la consulta? Es pot tornar a presentar una consulta al dia següent? No s’estableixen terminis sinó que s’ha de fer una interpretació en relació amb les consultes a iniciativa popular”, ha criticat.

Malgrat els entrebancs de l’actual projecte, que ha de fer front a la indeterminació d’alguns dels seus preceptes i al marc legal vigent, el catedràtic de Constitucional ha conclòs que al final el que compta és la voluntat del poble. I que si Catalunya ho decideix, s’haurà de canviar la Constitució per donar cobertura legal al dret a decidir.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.