Todó tira pilotes fora en el cas de les preferents

L'expresident de Catalunya Caixa, Adolf Todó, compareix al Parlament i senyala a l'anterior direcció com la responsable de la mala gestió

Adolf Todó
Adolf Todó

“Vostè és un lladre”. Amb aquestes paraules ha definit el diputat de la CUP, David Fernández, a l’expresident de Catalunya Caixa, Adolf Todó, que ha comparegut aquest dilluns a la comissió d’investigació sobre les possibles responsabilitats derivades de l’actuació de les entitats financeres en casos com les polèmiques preferents. Una compareixença marcada per la poca autocrítica i l’el·lisió de responsabilitats.

 

Afectats indignats

Quatre persones afectades pel cas de les preferents han assistit a la compareixença de Todó a la comissió d’investigació al Parlament, convidats pel grup parlamentari d’ICV – EUiA. Un cop acabada la seva intervenció, els afectats han increpat reiteradament a l’exdirectiu de l’entitat financera amb crits de “lladre, xoriço i estafador”. Mentre es dirigia al lavabo de la cambra catalana, Adolf Todó ha estat perseguit per aquestes persones sense intercanviar cap paraula amb ells en cap moment.

 

La intervenció més dura amb la gestió de Todó l’ha protagonitzat el diputat David Fernández de la CUP que li ha preguntat pel “balanç humà” dels seus 7 anys al capdavant de l’entitat financera pel dany causat, segons ha dit, als clients que tenen preferents i a les famílies que han patit desnonaments. Fernández ha finalitzat la seva intervenció afirmant directament a l’expresident de Catalunya Caixa que “és un lladre” i li ha reclamat que torni els diners que ha cobrat. Todó ha evitat no ha replicat i ha callat.

 

Todó senyala a l’anterior direcció

L’expresident de Catalunya Caixa ha dit que la responsabilitat del declivi de l’entitat és de l’anterior direcció de Caixa Catalunya, abans de la seva entrada el 2008. Todó només s’ha atribuït un “5% de la responsabilitat” dels problemes que té l’entitat financera i ha afegit que el “95% correspon” a la gestió de l’equip directiu liderat pel director general, Josep Maria Loza.

 

Adolf Todó ha reconegut que hi ha coses que es podien haver fet millor, però ha afegit que “s’han deixat la pell” per Catalunya Caixa. Per respondre les crítiques per la seva gestió al capdavant de l’entitat financera l’expresident ha apuntat que el director general adjunt, Jaume Masana, i ell van actuar com a “bombers i no com a piròmans”.

 

El cas de les preferents

Sobre problemàtica causada per la col·locació de les anomenades preferents, que afecta a prop de 80.000 clients de Catalunya Caixa, Adolf Todó ha negat que hi hagués cap tipus de pressió als comercials responsables de vendre aquest tipus de producte financer, afirmant que ja ho feien de forma “prou intensa”. En aquest sentit ha dit que es van cometre errors amb milers de persones que han perdut part dels seus estalvis en les preferents.

 

Preguntat sobre si s’ha reunit amb clients afectats, l’expresident de Catalunya Caixa ha respòs que s’ha reunit amb amics i amb persones que coneix que en tenen, però no amb clients. Todó, també ha negat que hagués pensat “mai” en dimitir. La seva sortida de Catalunya Caixa es va produir finalment el passat 10 de maig després que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que controla el 90% de l’entitat nacionalitzada, anunciés la seva destitució i la de Masana.

 

Indemnitzacions milionàries

Els dos exdirectius tenen uns contractes amb el FROB que estipulen unes indemnitzacions i unes pensions milionàries, però no han estat abonades perquè el seu acomiadament al capdavant de l’entitat financera ha estat considerat procedent. Todó i Masana han contractat al bufet d’advocats Roca Junyent per reclamar la seva indemnització. L’expresident de Catalunya Caixa demana 600.000 euros en concepte d’indemnització i el cobrament d’una pensió de 3,5 milions d’euros.

(Visited 41 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari