L’escàndol del Sant Pau

Ja han declarat davant del jutge 5 dels 9 imputats per les suposades irregularitats en les obres de rehabilitació de l'Hospital de Sant Pau

Sant Pau
Hospital de Sant Pau

Si un cas està centrant l’atenció informativa en l’àmbit de la sanitat catalana és la situació de l’Hospital Sant Pau de Barcelona. Un centre històric i amb molt bona reputació mèdica, però que s’ha vist sacsejat per nombroses denúncies i investigacions per presumptes casos d’irregularitats.

 

La Ciutat de la Justícia ha vist comparèixer aquest dilluns a 5 dels 9 imputats per presumpta malversació de fons i prevaricació en el desenvolupament de les obres del nou Hospital Sant Pau. Segons la interlocutòria judicial les obres van costar en total 217 milions d’euros i es van desviar presumptament 38,5 milions.

 

Xavier Casas

El primer a declarar ha estat l’extinent d’alcalde d’Urbanisme, Xavier Casas. Un home conegut pel gran poder que tenia en el consistori barceloní, com a mà dreta del llavors alcalde socialista Joan Clos i com a màxim responsable de l’àrea d’Urbanisme. Casas ha estat citat pel jutge per ser una de les persones que van participar en els processos de licitació i adjudicació de les quatre fases de les obres de l’Hospital Sant Pau que van tenir lloc entre el 2000 i el 2010. L’extinent d’alcalde va firmar els contractes de les tres primeres fases.

 

A la sortida de la seva declaració ha dit que ell només va formar part de la MIA (La Molt Il·lustre Administració; màxim òrgan de Govern del Sant Pau) fins el 2003 i ha negat saber res del sobrecost de les obres del nou hospital, afegint que espera que aquest tema “es resolgui ràpidament”.

 

La resta d’imputats

Al llarg d’aquest dimecres també han prestat declaració en seu judicial Jordi Colomer, exdirector general de les dues fundacions del Sant Pau; Joan Enric Jarque i Josep Antón Arenas, representants de l’Arquebisbat en l’Administració del centre; i Jordi Bachs, director gerent de la Fundació Patrimonial

 

De la seva banda, els altres dos imputats que estaven citats aquest dimecres han ajornat la seva compareixença. Es tracta de l’expresident de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, que també està imputat en el cas Innova. Prat declararà davant el jutge el pròxim 24 de juliol. L’altre és Josep Antoni Grau, exgerent del Sant Pau, que compareixerà el 10 de juliol. Antoni Grau és actualment el director general de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), i anteriorment també ha estat director de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), president de Cimalsa i de Regsa, secretari general del departament de Política Territorial i Obres Públiques en temps del tripartit, vicepresident de Gisa, president de Ferrocarrils de Muntanya de Grans Pendents, i president i vicepresident del consell d’administració de Equacat.

 

A la llista d’imputats pel jutge en aquesta investigació també consten dues persones que ja estan mortes: l’exconseller de Sanitat amb els primers governs de Jordi Pujol, Josep Laporte, i el representant de l’Arquebisbat de Barcelona a la MIA, Malaquías Zayas.

 

Acusació i comitè d’empresa

L’advocat de l’acusació particular, Vicente López, ha afirmat a la sortida de totes les declaracions que l’exdirector general de les dues fundacions del Sant Pau, Jordi Colomer, ha declarat que la realització de les tres primeres fases de les obres va ser un “autèntic caos”. Qui també s’ha presentat a la Ciutat de la Justícia ha estat Maria Àngels Sabaté, com a representant del comitè d’empresa de l’Hospital Sant Pau, amb l’esperança que surti “la veritat a la llum”. 

 

En conversa amb EL TRIANGLE, la presidenta del comitè d’empresa, la doctora i advocada Carme Pérez, ha denunciat la situació de la Fundació que gestiona el Sant Pau que pateix un dèficit de 57 milions d’euros en contraposició a la Fundació patrimonial de l’Hospital, que ingressa més de 10 milions d’euros anuals gràcies a les rendes que generen les propietats de que disposa.

(Visited 47 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari