Diverses entitats protestaran contra l’exhibició de la Fórmula 1 al centre de Barcelona

L'esdeveniment restringirà el pas de vehicles i transport públic durant dos dies

Presentació del Fórmula 1 Barcelona Fan Festival 2024 (Circuit de Barcelona - Catalunya)

Entitats veïnals, socials i ambientals protestaran dimecres 19 de juny contra l’exhibició de monoplaces de Fórmula 1 al centre de Barcelona coincidint amb l’esdeveniment. La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), Eixample Respira i més entitats convoquen la ciutadania a una protesta dimecres vinent, 19 d’abril, a les 17.30 hores al carrer de l’Aragó amb Balmes, mitja hora abans de l’inici de l’exhibició.

L’objectiu, han explicat en roda de premsa, és escenificar el rebuig al xou de la Fórmula 1 i “dir prou” a un model de ciutat basat en macroesdeveniments que “privatitzen” l’espai públic i on s’aboquen diners públics que beneficien “grans lobbies del turisme”: “Barcelona no es pot convertir en un parc d’atraccions”, han reblat.

Jordi Elgström, d’Eixample Respira, ha lamentat que dimecres vinent s’ocuparan els carrers del centre de Barcelona per fer-hi un espectacle “contaminant, excèntric i privat” amb el “beneplàcit” de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. “Estan venent la ciutat davant dels nostres nassos”, s’ha queixat. En una línia similar s’ha expressat Jaume Artigas, de l’Associació de Veïns Dreta Eixample, qui ha apuntat que “la ciutat no pot ser escenari de competicions de motor amb fum, soroll, velocitat i milers de visitants”.

Joan Maria Soler, de la FAVB, ha conclòs que és un esdeveniment “contrari” a les estratègies de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya pel que fa a la reducció de la contaminació, el soroll o la sinistralitat, alhora que afavoreix la “massificació turística, la gentrificació i l’expulsió de veïns”. “Nosaltres apostem per un altre model de ciutat que prioritzi el valor de viure còmodament i dignament”, ha defensat.

Restriccions durant dos dies

L’esdeveniment provocarà restriccions de pas a vehicles, transport públic i vianants des del dimarts 18 i, especialment, el dimecres 19. El circuit tindrà una longitud aproximada de 630 metres i hi haurà activitats a la plaça de Catalunya. La primera afectació serà a partir de les 16.00 hores de dimarts per als vehicles privats, que no podran circular per les vies de l’entorn de la plaça fins a les sis del matí de dijous. El 19 de juny se sumaran els talls de la Gran Via i els carrers Diputació i Consell de Cent, des de les onze del matí a les onze de la nit. El transport públic també quedarà afectat i els vianants no podran travessar el passeig de Gràcia en el tram afectat.

El cap de la divisió de coordinació de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l’intendent major Josep Jordi Guerrero, ha explicat que s’ha ideat un dispositiu de mobilitat per intentar que l’esdeveniment interfereixi el mínim possible en la vida de la ciutadania. Tot i això, ha recomanat planificar amb antelació qualsevol desplaçament pel centre de Barcelona aquells dies i evitar en la mesura del possible l’entorn del passeig de Gràcia i la Gran Via.

Pel que fa al vehicle privat, la primera restricció començarà el dimarts 18 de juny a les 16.00 hores. A partir de llavors, i fins a les sis del matí del dijous 20, no es podrà circular per la Ronda Sant Pere ni per la Ronda Universitat entre Pau Claris i Rambla Catalunya, tampoc per la banda Besòs i calçada muntanya de plaça Catalunya, pel passeig de Gràcia entre la plaça i la Gran Via i tampoc pel carrer Casp entre el passeig i Pau Claris. A partir de les deu de la nit de dimarts i fins dijous a les sis del matí, se sumarà un nou tall al passeig de Gràcia, entre la Gran Via i Aragó.

El dia de l’exhibició, el 19 de juny, serà durant el qual hi haurà més afectacions. Les noves restriccions s’implantaran a partir de les onze del matí i estaran operatives fins a les onze de la nit. En concret, es tallaran les tres vies transversals que creuen el passeig de Gràcia: Gran Via, Diputació i Consell de Cent, en els tres casos entre Rambla Catalunya i Pau Claris.

Pel que fa al transport públic, a partir del dimarts quedaran afectades les línies d’autobús D50, H16 i V12, 19, 22, 24, 52, 54, 55 i 67. Dimecres a partir de les 11.00 hores s’hi sumaran l’H12, l’X1 i la 7. En tots els casos el servei es desviarà per itineraris alternatius. Les línies d’autobús nocturnes, metropolitanes i interurbanes també veuran afectat el seu recorregut a la zona central de la ciutat els dos dies. La previsió és que es recuperi la normalitat dijous a les sis del matí.

(Visited 55 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari