Els pagesos catalans donen per perduda més de la meitat de la collita del cereal de secà

La sequera i els conills afecten el sud del Segrià, part de la Noguera, l'Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà

Un pagès a Sarroca de Lleida - Foto: ACN, Oriol Bosch

La sega del cereal de secà ha començat a Catalunya amb males perspectives pels rendiments baixos, que en alguns casos arriben al 70 i 90% menys de producció, causats per la sequera i els danys provocats pels conills, recull l’ACN.

El responsable de cereals de l’associació agrària de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Vicenç Pascual, ha alertat aquest dimarts que dos anys seguits a la baixa amb costos de producció a l’alça poden abocar a molts petits productors a “abandonar”, per això s’ha reclamat mesures al Govern d’Espanya i també al Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat. En condicions normals, un cultiu de secà produeix uns 2.000 quilos per hectàrea; però enguany, en el millor dels casos, tot just s’arriba als 500 o 600 quilos.

La collita al cereal de secà és tan escassa en determinats punts de les comarques de Ponent que, fins i tot, hi ha alguns pagesos que prefereixen més no segar perquè costa més diners el gasoil de la màquina que el que podrien arribar a recollir. Això no obstant, segons explica Pascual, en alguns casos no hi ha més remei que segar igualment per “netejar” la finca.

És el segon any consecutiu que la collita és “ruïnosa” en el cereal de secà, i, segons JARC, les zones més afectades són les comarques de Ponent, el Camp de Tarragona i el Baix Empordà. Es preveu que més de 155.000 hectàrees, de les 238.000 on es cultiva cereal de secà a Catalunya, tinguin una afectació d’entre el 70 i el 100% de la collita. Pel que fa a la resta, el pronòstic és que escassament se superin rendiments per sobre del 50% a causa de la falta de pluges. Aquesta afectació es veu agreujada en molts casos pels danys de la fauna salvatge, especialment els conills, i les glaçades tardanes, que han acabat de minvar les produccions.

En canvi, sí que hi haurà una bona collita enguany en el cereal de regadiu. Després de la greu afectació de l’any passat pel tancament anticipat del canal d’Urgell a causa de la sequera, ara, tret d’alguna part on hi ha hagut algun problema amb les dotacions de reg i també en la fase inicial del creixement de la planta, es preveu una collita “correcta” i en algun lloc bona, segons Vicenç Pascual.

(Visited 22 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari