Les tres corbates…

Tret de Josep Lluís Trapero, que Salvador Illa es va treure de la màniga entrada la matinada, el que havia de ser el debat dels debats, aquell que havia d’assenyalar el camí a la gentada d’indecisos, va resultar insuls, sense cap altre truc de màgia que l’esmentat. Tan anodí que em vaig distreure comptant corbates; dels vuit candidats, sis homes i dues dones, només tres van escollir dur-ne: l’al·ludit Illa, Pere Aragonès i Josep Rull. La resta va optar per un estil més informal -article a part mereixeria la tria de Carlos Carrizosa, que, probablement, volia resplendir abans de l’ocàs-. Crida l’atenció que fossin precisament ells, els tres tenors dels partits amb possibilitats reals d’endur-se la presidència, els qui es posessin corbata.

Va ser el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui, a finals de juliol de 2022, en plena canícula, va donar l’estocada final a un complement en hores baixes. L’excusa perfecta va ser l’estalvi energètic. Sánchez va aparèixer sense corbata i va recomanar als seus ministres que fessin el mateix, si l’ocasió no ho requeria. I feia extensiva la recomanació a tots els funcionaris i als alts executius del sector privat. Tot això –deia Sánchez– per estalviar energia. Sigui cert o no l’estalvi, des d’aquell dia, i des d’abans i tot, la corbata ja no és el que era i, de mica en mica, ha anat desapareixent dels colls dels nostres polítics, i de la societat en general.

No sé si l’excepció a la qual va referir-se Sánchez aquell 29 de juliol de fa dos anys, “si l’ocasió no ho requereix”, és a la que s’han agafat Illa, Aragonès i Rull per posar-se corbata en el debat electoral de TV3 i Catalunya Ràdio. Fàcilment, van pensar potser que la figura de president de la Generalitat bé mereix l’adorn, que la corbata institucionalitza. Dels tres, només Aragonès ostenta el càrrec; Illa, amb les enquestes de cara, hi aspira, i Carles Puigdemont va delegar a Rull els seus anhels, i la corbata.

Abans, els Beatles duien corbata, i amb ells, tants altres. Era un toc de distinció, d’assenyalar un estatus. Però els temps canvien, i allò de voler aparentar s’ha relaxat una mica. Ara, dur corbata fins i tot pot suposar un obstacle a l’hora d’establir relacions personals, que cada cop es confeccionen de manera més informal. No ho interpreten així Illa, Aragonès i Rull; veurem quina de les tres corbates s’acaba imposant, o si hi ha pactes de corbates, o trios…

(Visited 61 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari