Irídia reclama a la Generalitat que apliqui els protocols existents d’atenció a víctimes d’actuacions policials

El centre per a la defensa dels drets humans insisteix en la necessitat d'un mecanisme independent de supervisió

Roda de premsa d'Irídia sobre l'informe del Saidavi del 2023, amb tres advocades, una psicòloga i la germana d'una víctima policial (ACN)

El centre per a la defensa dels drets humans Irídia ha reclamat aquest dimarts al Govern de la Generalitat de Catalunya que apliqui els protocols ja existents sobre informació, acompanyament i assessorament a les víctimes sota custòdia policial o penitenciària. L’entitat assegura que protocols similars ja s’apliquen en el cas de la violència masclista o els accidents de trànsit, però no es fa en el cas de lesionats o morts a mans de la policia o de funcionaris de presons. Així mateix, ha reclamat al Parlament i a l’executiu català que es creï un mecanisme independent de supervisió de les actuacions policials o penitenciàries contra ciutadans, ja que els actuals mecanismes judicials són molt lents o no funcionen correctament.

Durant l’any 2023, 146 persones es van dirigir al Servei d’Atenció i Denúncia davant situacions de Violència Institucional (Saidavi) d’Irídia per denunciar presumptes vulneracions de drets humans. D’aquest total, 55 persones i dos col·lectius han patit violència institucional i els seus casos entraven dins l’àmbit d’actuació del Servei; la resta, quan corresponia, s’han derivat a altres entitats o serveis que els podien donar suport. Pel que fa al perfil de les 55 persones afectades, 20 eren dones, 34 eren homes i d’una de les persones no consta el gènere. En relació amb l’edat, entre les persones ateses n’hi ha una que en el moment dels fets era menor d’edat, 24 d’entre 18 i 34 anys, setze d’entre 35 i 64 anys i, en últim lloc, catorze persones de les quals no en consta l’edat, ja que se les ha atès telefònicament i no s’ha demanat aquesta informació, per no considerar-se rellevant.

Finalment, dels 57 casos atesos, 35 han estat per actuacions policials o de seguretat privada a l’espai públic, cinc per denúncies de vulneracions de drets a la presó, cinc en casos en què la persona es trobava sota custòdia policial, quatre en domicilis privats, quatre en context de protesta, un al CIE i tres en contextos diversos diferents dels anteriors. D’altra banda, com a mínim en tretze dels casos que s’han atès durant l’any 2023, en la primera atenció s’ha identificat un component discriminatori en l’actuació policial: en nou casos per racisme, en dos casos per LGBTI-fòbia, en un cas per ambdós motius i en un cas perquè la persona tenia una discapacitat física. Tanmateix, és important destacar que sovint, per diferents motius, les persones no verbalitzen el component discriminatori fins al cap d’un temps d’haver iniciat l’acompanyament i, per tant, pot ser que el número sigui superior.

Durant el 2023, Irídia ha litigat en un total de 56 casos, però només nou s’han assumit aquest any: 19 en context d’espai públic o domicili, 19 en defensa del dret de protesta, dret a la informació o infiltració policial als moviments socials, 16 en context de privació de llibertat en comissaries, presons o CIE, i dos per tortures durant el franquisme a la comissaria de Via Laietana. Un total de 49 dels casos segueixen oberts, i en el 40% d’aquests hi ha un component de racisme. En 42 casos es va per la via penal, mentre que els altres set són una reclamació de responsabilitat patrimonial contra la Generalitat o el govern espanyol, sigui per la via administrativa o contenciosa. En els casos penals, hi ha un total de 156 policies, funcionaris de presons o vigilants de seguretat privada encausats: 63 policies nacionals, 48 mossos, 23 policies locals, 10 funcionaris de presons i 12 vigilants privats.

(Visited 21 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari