TV3, partidisme informatiu en campanya

Les crítiques al seu sectarisme independentista es disparen amb el fitxatge de Tomàs Molina per ERC i les peticions a X que suspengui els programes ‘Està passant’, ‘Més324’ i ‘Polònia’

Tomàs Molina, en el vídeo en què justifica perquè ha fitxat per la candidatura d'ERC a les properes eleccions europees

Que TV3 s’ha convertit des de fa molts anys en una eina al servei de la causa independentista és indiscutible. Fins fa poc, encara s’escoltaven algunes veus de dins de la cadena que defensaven l’objectivitat de la seva feina. Fa setmanes, però, que òrgans interns de TV3 com el Consell Professional d’Informatius o el Sindicat de Periodistes de Catalunya han denunciat el seu biaix favorable als interessos del govern de la Generalitat. El fitxatge per ERC de Tomàs Molina, que porta 37 anys a TV3 com a presentador i director del seu departament de Meteorologia, ha elevat encara més el to de les crítiques internes.

El Consell Professional d’Informatius de TV3 va emetre un comunicat, el passat dimecres, en què denunciava que “l’associació d’una cara visible d’informatius a un partit polític malmet la nostra imatge d’independència periodística”. “Reconeixent el dret de tot ciutadà a fer carrera política, la decisió ha generat malestar a la redacció per com pot afectar la nostra credibilitat. Decisions com aquesta contribueixen a associar-nos a determinats postulats polítics i de partit quan els principis de la CCMA estableixen clarament que ‘la producció i difusió de continguts dels nostres mitjans és independent del poder polític i econòmic i està guiada per criteris professionals i de servei públic’. Quan una cara pública de TV3 es posa al servei d’un partit eclipsa la bona feina que els professionals d’informatius intenten fer cada dia, precisament per preservar aquesta distància”, es lamenta al comunicat.

Al text del Consell Professional d’Informatius s’hi especifica que “esperem que la cobertura de campanya que se li faci sigui la mateixa que es faria a qualsevol altre candidat”. D’entrada, el fitxatge de Tomàs Molina per ERC ha estat motiu de comentari i fins i tot de conversa distesa als telenotícies dels quals n’ha estat la cara de la secció del Temps durant tots aquests anys. Els programes d’humor com Polònia també li han donat un cop de mà incorporant-lo als seus gags de pre-campanya. El tarannà favorable a l’independentisme d’aquest programa, realitzat per la productora Minoria Absoluta, propietat del portaveu mediàtic d’ERC Toni Soler, ha estat denunciat sovint com a incompatible amb el servei públic objectiu que s’espera de TV3. Aquests dies, centenars d’usuaris de la xarxa X han participat en una enquesta en què es demanava si creien que aquest programa i també Està passant i Més 324, descaradament difusors de la ideologia independentista, havien de ser eliminats de la graella com a mínim durant la campanya electoral. El passat dimecres, quan l’enquesta havia superat les 700 visites, tres de cada quatre usuaris que havien votat es decantaven per eliminar-los sempre. Els que optaven per fer-ho només durant la campanya electoral eren un 18%.

El Consell d’Informatius de TV3 també s’ha queixat que la nova delegació de la cadena a la Catalunya Nord s’hagi situat a la seu del govern de la Generalitat a Perpinyà i que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) tingui la intenció de traslladar la seva delegació de Girona a la seu on hi ha la del govern de la Generalitat a la capital gironina. Lògicament, poca independència pot exhibir una televisió que emet des dels locals del govern.

El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) va ser molt clar en la seva denúncia del sectarisme de TV3 en un comunicat difós l’11 de març on va acusar els programes informatius de TV3 de “servilisme cap al poder” i de “tuf oficialista”.

La mitja nit del 25 al 26 d’abril començarà la campanya electoral de les eleccions del 12 de maig. TV3 ja fa molts anys que és en campanya.

(Visited 334 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari