El PSC nomenarà Illa candidat a les eleccions del 12-M en el congrés d’aquest cap de setmana

Un "millor" finançament, desplegar l'Estatut i l'aposta pel federalisme, els punts clau del full de ruta del conclave socialista català

El primer secretari del PSC, Salvador Illa (ACN)
Salvador Illa (foto d'arxiu)

El PSC celebra aquest cap de setmana el seu 15è congrés. A partir de divendres els socialistes reuniran uns 1.300 afiliats i més de 700 observadors i convidats al Palau de Congressos de Barcelona per marcar el seu full de ruta i escollir una nova executiva. Un dels moments clau del cap de setmana serà al dissabte al migdia, quan es ratificarà Salvador Illa com a primer secretari; un càrrec que ostenta des del 2021 i pel qual la militància ja va avalar que repetís. Illa serà nomenat, el mateix dissabte, candidat del PSC a les eleccions al Parlament de Catalunya convocades per al pròxim 12 de maig. Els socialistes afronten aquest congrés amb la intenció de consolidar-se com a “alternativa sòlida” a Catalunya amb la mirada posada ja a les eleccions catalanes, just després que el president de la Generalitat, el republicà Pere Aragonès, hagi decidit avançar-les al 12 de maig.

Els socialistes celebren el seu congrés al final d’una setmana marcada per l’anunci del president de la Generalitat d’avançar les eleccions a Catalunya –inicialment previstes per al febrer- i celebrar-les el 12 de maig, poc abans de les europees. L’avançament electoral s’ha precipitat després que el govern català no hagi aconseguit tirar endavant els seus pressupostos. Malgrat una llarga negociació amb els socialistes, i tot i aconseguir garantir el seu suport per als pressupostos, els seus vots van ser insuficients davant la falta d’acord amb els comuns.

L’avançament electoral obre un nou escenari a Catalunya, amb tots els partits rearmant-se per a la contesa electoral. En aquest context, els socialistes afronten el seu congrés amb la intenció d’aprofitar la “nova etapa” per fer que Catalunya “remunti el vol” amb el PSC governant. “Catalunya es mereix obrir una nova etapa de mirada llarga amb el lideratge i l’equip de govern del PSC al capdavant d’una Generalitat que recuperi la confiança institucional de tota la ciutadania”, es posa com a repte el PSC al seu full de ruta.

Full de ruta del PSC: finançament, Estatut i federalisme
Els socialistes creuen que a Catalunya s’està obrint “un nou cicle” i s’han proposat guanyar-hi centralitat. Una de les eines per aconseguir-ho és el seu nou full de ruta que es votarà al congrés sota el títol Girar full. En aquest document, pendent d’incorporar esmenes, el PSC defensa arribar acords sobre el model de finançament. Concretament, aposten per “millorar-lo” perquè sigui “més just per a Catalunya i solidari amb la resta d’Espanya”.

“Som partidaris d’abordar la reforma del model de finançament autonòmic. El PSC s’implicarà en millorar el finançament de Catalunya, defugint qualsevol tipus de privilegi i cercant els recursos necessaris perquè Catalunya pugui desenvolupar totes les seves potencialitats amb una millora dels recursos”, diu el text.

Un dels objectius que el PSC es marca de cara a “la Catalunya del 2030” és el desplegament de l’autogovern català establert a l’Estatut. A més, els socialistes també fan una aposta clara pel model federal. Segons afirmen a la ponència el federalisme és “el millor mètode institucional” en el context espanyol.

Al seu full de ruta el PSC defensa un marc de convivència “estable” basat en el diàleg i remarca que la unilateralitat ha estat “una via conflictiva, no democràtica i fruit d’un encantament màgic artificial com solen ser els populismes polaritzadors que simplifiquen la realitat complexa sense fer aportacions constructives sinó divisives i fal·laces”.

Unes jornades precongressuals per encaminar el full de ruta
Per garantir que el full de ruta arribi al congrés amb un ampli suport, el PSC va decidir fer sis jornades territorials temàtiques obertes a la militància. En aquestes trobades s’ha abordat sis temes clau per als socialistes inclosos al full de ruta, com són la sequera, la justícia social, la indústria i la digitalització, la demografia i el món local.

Més enllà d’exhibir múscul territorial a Catalunya, d’aquestes trobades n’han sorgit diverses esmenes al text marc del full de ruta, que els socialistes es van comprometre a incorporar al document base per fer-lo més participat pels afiliats.

Una nova executiva pilotada per Illa

El congrés no només validarà l’estratègia del partit, però. En aquest conclave els socialistes escolliran una nova Comissió Executiva per pilotar la formació. On no hi haurà sorpreses és al líder del partit, ja que Salvador Illa només haurà de ser ratificat com a primer secretari del PSC. Illa ja va ser proclamat secretari electe dels socialistes el 19 de gener, després que fos l’únic candidat a les primàries.

Des de llavors, Illa ha estat configurant un equip de la seva confiança, que es preveu que sigui continuista. Un dels noms que ja han estat confirmats és el de Lluïsa Moret, a qui Illa ha proposat ser la seva número 2. Si el partit ho avala, la presidenta de la Diputació de Barcelona i també alcaldessa de Sant Boi de Llobregat serà viceprimera secretària del PSC. Fins ara Moret era viceprimera secretària d’Organització i Acció Electoral del PSC.

Qui també serà present al congrés que revalidarà el lideratge d’Illa és el president del govern central i líder del PSOE, Pedro Sánchez. A més, també hi farà acte de presència l’expresident del govern central José Luís Rodríguez Zapatero, que obrirà el conclave el divendres a la tarda.

(Visited 129 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari