11 dones al dia van patir violència sexual el 2023 a Catalunya de mitjana

De les 13 que van ser assassinades per la seva parella l'any passat només una havia denunciat

La portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé - Foto ACN, Marta Vidal

4.027 dones van ser víctimes de violència sexual l’any 2023 a Catalunya, 11 dones al dia de mitjana, segons el balanç difós pels Mossos d’Esquadra amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que indica que el cos policial va investigar l’any passat 3.759 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, un increment de prop d’un 34% respecte de l’any anterior.

En l’àmbit de la parella, les denúncies per violència masclista també van incrementar un 10,7%, passant de 15.154 fets denunciats a 16.789, i els delictes sexuals van pujar un 33,5%. L’any passat, a Catalunya, 13 dones van ser assassinades per la seva parella, quatre més que l’any anterior, i només una havia denunciat el seu feminicida.

En una atenció als mitjans de comunicació, la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, ha defensat que l’augment de denúncies “no necessàriament significa que hi hagi un augment de la violència sexual”. “Es deu a molts factors i un dels quals és saber on hem d’actuar, la prevenció nostra”, ha afegit.

Segons la portaveu del cos policial, en contextos d’oci les violències més greus “s’han desplaçat fora” d’aquests. “Continuem tenint violències sexuals, però són, des d’un punt de vista penal, menys greus, cosa que no vol dir que no impactin en la víctima de manera gravíssima”, ha indicat en declaracions recollides per l’ACN.

Pel que fa a les violències en el si de la parella, en concret, Escudé ha admès que “són extremadament complicades de detectar”, i ha recordat que “generalment” no impliquen o requereixen violència física, sinó que es concreta en molts altres mètodes, com és el xantatge emocional o l’extorsió. “S’ha de fer molta pedagogia, perquè hi ha molt mite i estereotip en aquesta qüestió”, ha subratllat.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari