Sumar proposa crear un nou organisme anticorrupció independent

Yolanda Díaz defensa canvis legals per impedir els indults als condemnats per corrupció

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz (ACN)

La vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dilluns que la seva formació portarà al Congrés una bateria de mesures anticorrupció que, entre altres, busquen la creació d’una autoritat “completament independent” especialitzada en la lluita contra aquesta xacra. Concretament, la també ministra de Treball ha proposat la “creació d’un organisme independent de prevenció de la corrupció”, tal com recomana el Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa.

Es tractaria d’una autoritat “especialitzada en matèria d’anticorrupció” i que països com Portugal, França, Itàlia, Països Baixos i Luxemburg, entre d’altres, ja han instaurat. “És una de les recomanacions del GRECO que encara Espanya, no sabem per quin motiu, no ha desplegat”, ha assenyalat la líder de Sumar, que ha emmarcat aquesta mesura dins la “despolitització dels òrgans constitucionals” que el seu partit vol dur a terme.

Arran de l’esclat del cas Koldo, Díaz ha destacat el compromís de Sumar de “ser implacables contra la corrupció, vingui d’on vingui”, però ha considerat que no es tracta només de castigar-la quan ja s’ha produït, sinó de “posar els mecanismes necessaris per prevenir-la”. En aquest sentit, a banda de la creació d’un organisme independent anticorrupció, la vicepresidenta segona ha apostat per “canvis normatius” per evitar casos com el de l’exassessor de l’exministre José Luis Ábalos, que “indignen” i generen rebuig perquè “uns pocs barruts estaven guanyant diners amb mascaretes fake a costa de la salut de la ciutadania”.

Contra els indults a la corrupció

Una altra de les mesures que impulsarà Sumar és la modificació de la llei per impedir que el govern central pugui indultar condemnats per corrupció. Díaz ha considerat “inaudit que seguim permetent aquest supòsit” i ha recordat que l’expresident espanyol José María Aznar va concedir 139 indults a condemnats per corrupció.

La líder de Sumar també ha proposat mesures per restringir els aforaments dels càrrecs polítics, perquè “s’estan utilitzant com a una protecció davant casos de corrupció”. Segons la número tres del govern central, els aforaments són per protegir el càrrec, no les activitats personals dels diputats o representants públics.

(Visited 41 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari