La Generalitat calendaritza el pagament de 273 MEUR a la pagesia

El govern català aprova 2,6 milions d'euros d'ajudes al sector i 12,5 per als municipis pesquers

    El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, en un ple del Parlament (ACN)

    El Consell Executiu del Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat aquest dimarts la planificació de 273 milions d’euros en ajudes a la pagesia i ha anunciat que ajornarà la posada en marxa de qualsevol nou tràmit que depengui de la Generalitat. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha indicat que en la primera quinzena de gener s’han abonat 42,5 milions d’euros dels 273, i que al febrer es destinaran a l’arròs, tomàquet, cultius proteics, fruits de closca, llegums i olivera; entre maig i juny als ramaders; entre febrer i setembre al sector vitícola; entre març i abril els ecorègims i entre gener i setembre a l’apicultura i a la sequera.

    El calendari de subvencions d’enguany també contempla ajudes a la sostenibilitat i dissociats. D’altra banda, l’executiu català ha anunciat que treballa per simplificar els procediments de la nova Política Agrària Comuna (PAC) i que podria aplicar-se aquest 2024, amb aportacions del Fons Espanyol de Garantia Agrària i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Mascort també ha precisat que demanarà al govern espanyol que l’entrada en vigor de l’aplicació del Quadern Digital d’Explotació sigui el 2026 i també “flexibilitzar l’entrada de dades” perquè es faci un cop anualment i “amb la informació imprescindible”. Uns anuncis com a resposta a les reivindicacions de la pagesia.

    D’altra banda, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha incrementat fins als 2,6 milions d’euros els ajuts al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal per a les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV). La subvenció contempla actuacions d’assessorament en gestió integrada de plagues, col·laboració amb les xarxes de seguiment de plagues, malalties i males herbes, la realització d’assajos i suport als agricultors per tal de complimentar el Quadern.

    El govern català també ha aprovat concedir 12,5 milions d’euros d’ajuts als municipis pesquers per promoure l’economia blava sostenible. Es tracta d’un import procedent dels fons europeus i serà per a projectes que es duguin a terme durant els pròxims cinc anys a tot el litoral català. Hi poden optar tant operadors públics com privats.

    (Visited 45 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari