El Ministeri d’Hisenda facilitarà les dades perquè qualsevol administració elabori les balances fiscals

El PSOE es compromet amb Junts a aprovar un pla de suport a les empreses catalanes sense "sancions"

El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán

El PSOE ha fet públic aquest dijous el contingut de l’acord amb Junts per a l’aprovació dels decrets de l’executiu espanyol, que segons fonts socialistes inclou el compromís que el Ministeri d’Hisenda “permeti l’accés a les dades per poder elaborar les balances fiscals” a qualsevol administració pública o centre d’investigació.

Hisenda, però, no les elaborarà directament. Segons el PSOE, l’objectiu és que cadascú pugui “aplicar la seva metodologia i publicar les seves conclusions”, de manera que es guanyarà “transparència i capacitat de conèixer amb precisió el balanç fiscal de cada comunitat autònoma”.

L’acord amb Junts també inclou un compromís del govern de Pedro Sánchez d’impulsar el retorn de les empreses que van traslladar la seu social el 2017 emparant-se en un decret del govern de Mariano Rajoy.

“Pla de suport a les empreses catalanes”
El PSOE afirma que fruit d’aquest acord, el Consell de Ministres aprovarà un “pla de suport a empreses catalanes” per “revertir” les conseqüències d’aquell decret de Rajoy.

Els socialistes matisen que “evidentment, això no suposa ni obligacions ni sancions per a les empreses que decideixin mantenir la seva seu social fora de Catalunya”.

30% del transport públic
Els socialistes també delimiten el seu compromís amb Junts d’assumir la totalitat del cost dels descomptes i bonificacions del preu del transport públic. Actualment, l’Estat es fa càrrec del 30% d’aquest descompte, i les comunitats autònomes d’un 20% addicional.

Malgrat que la petició inicial de Junts era que l’Estat assumís la totalitat d’aquest 50%, el PSOE diu que l’acord es limita a desvincular les comunitats de l’obligació d’afegir el seu 20% al percentatge que ha de pagar l’Estat.

D’aquesta manera, segons el PSOE, “l’Estat assumirà el 30% de la subvenció amb independència del fet que comunitat assumeixi el seu 20%”.

Llei orgànica per transferir les competències en immigració
El govern espanyol i el PSOE es comprometen a fer efectiva la transferència de les competències en immigració a través d’una llei orgànica que s’ha d’aprovar al Congrés i que vehicularà aquest traspàs per la via del 150,2 de la Constitució.

L’acord, segons el PSOE, és fer aquesta llei perquè la Generalitat “pugui fer una gestió integral de la immigració”.

El PP ha anunciat un recurs d’inconstitucionalitat contra aquesta transferència, però segons el PSOE, en la mesura que s’utilitza el 150,2, la impugnació dels populars és “un cop més, un brindis al sol”.

Supressió de l’article 43 bis de la llei d’enjudiciament civil
Junts ha negociat amb el PSOE la supressió de l’article 43 bis de la llei d’enjudiciament civil, perquè segons la formació de Carles Puigdemont suposa posar una “catifa vermella” a la cúpula judicial per no aplicar l’amnistia.

El PSOE sosté que aquest article és una transposició de la directiva europea que permet aturar les causes que han estat objecte d’una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) fins que aquest no es pronunciï.

Segons el PSOE, el règim jurídic “no canviarà” per la seva supressió, perquè els tribunals espanyols “conserven la seva plena capacitat d’elevar qüestions prejudicials i acudir al TJUE” i també “de suspendre els processos afectats mentre resol la justícia europea”.

Això, segons el PSOE, no canviarà, perquè és el que ha estat passant les últimes dècades, i és una jurisprudència “pacífica” del TJUE i del Tribunal Suprem espanyol.

“Drets històrics en matèria de règim local”
L’acord entre el PSOE i Junts també implicarà l’aprovació d’una disposició addicional a la llei reguladora de bases del règim local “amb l’objectiu de reconèixer els drets històrics de Catalunya en matèria de règim local”.

Segons explica el PSOE, serà un text que estipularà que la llei de bases del règim local “s’aplicarà respectant en tot cas la posició singular en matèria del sistema institucional recollida a l’article 5 de l’Estatut de Catalunya”.

També respectant “les competències exclusives i compartides en matèria de règim local i organització territorial” i “d’acord amb el marc competencial establert a la Constitució i en especial a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”.

IVA de l’oli al 0%
L’acord entre el PSOE i Junts també implica que l’IVA de l’oli passarà de ser un 5%, com constava al decret de mesures anticrisi del govern espanyol, a un 0%. Segons el PSOE es tracta de pal·liar l’augment de preu d’aquest producte fruit de la sequera.

6,25 milions per a digitalitzar la justícia i les presons
El PSOE també es compromet a transferir 6,25 milions d’euros a la Generalitat per millorar la digitalització de la justícia i les presons.

En concret, són 2,25 milions per millorar el sistema d’informació i interoperabilitat i per “convertir les presons catalanes en llocs segurs per a la realització de videoconferències”. S’hi sumen 4 milions per a projectes de transformació digital de la justícia.

(Visited 62 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari