El CGPJ demana al Congrés que no citi jutges pel ‘lawfare’

L'òrgan de govern dels jutges sosté que el Congrés "no té atribucions" per convocar-los i avança que no autoritzarà que compareguin

Ple del Consell General del Poder Judicial

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquest dijous per unanimitat demanar al Congrés i al Senat que “s’abstinguin de citar jutges i magistrats perquè declarin davant les comissions d’investigació” que s’han constituït sobre l’espionatge amb Pegasus i l’operació Catalunya.

L’òrgan de govern dels jutges i magistrats ha avançat que si els jutges són finalment citats, malgrat la petició, la comissió permanent del CGPJ “denegarà l’autorització” perquè hi puguin assistir. Segons el CGPJ, el fet que es pugui citar jutges per donar explicacions sobre possibles casos de lawfare suposa un “risc per a la independència judicial”.

En el seu acord, el CGPJ manifesta que si el Congrés vol crear comissions d’investigació, ho ha de fer, en tot cas, sobre “la responsabilitat política governamental que procedeixi”, però no sobre les actuacions dels jutges, recull l’ACN.

Segons el ple del CGPJ, els membres del qual tenen el mandat caducat des de fa cinc anys, les comissions d’investigació del Congrés “no tenen atribucions per cridar a declarar o investigar jutges i magistrats sobre qüestions que ells coneguin fruit de la seva tasca de jutjar o executar el que s’ha jutjat”.

A més, l’òrgan sosté que els magistrats només estan obligats a donar explicacions davant la seva institució de govern, i, per tant, si són cridats, “no tindran l’obligació d’atendre el requeriment” i “no hauran de comparèixer”.

El CGPJ, així mateix, ha advertit als jutges que en el cas de rebre una citació ho hauran de posar en coneixement de la comissió permanent de la institució, afegeix la mateixa informació.

(Visited 50 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari