L’independentisme català i basc, els comuns i Podem es desmarquen de la jura d’Elionor al Congrés

L'acte de la princesa d'aquest dimarts tampoc comptarà amb la presència de Joan Carles I

La familia reial espanyola, als premis princesa d'Astúries d'enguany (Casa Reial)

Junts, ERC, el PNB, EH Bildu, Podem, els comuns i IU han decidit desmarcar-se de l’acte de jura de la Constitució que la princesa Elionor protagonitzarà aquest dimarts al Congrés dels Diputats. La cita, que suposarà la posada de llarg de la filla de Felip VI com a hereva de la corona espanyola, tampoc comptarà amb la presència del rei emèrit Joan Carles I, que viu a Abu Dhabi des del 2020.

A aquestes absències s’hi han de sumar les de les ministres en funcions Irene Montero, Ione Belarra i Alberto Garzón, republicans declarats i contraris al format i el rerefons de l’acte. Aquest dilluns els comuns també han confirmat que Gerardo Pisarello, secretari primer de la Mesa del Congrés, tampoc assistirà a la jura.

Segons fonts dels comuns, Pisarello, el darrer a desmarcar-se de la convocatòria organitzada pel govern espanyol en funcions i la Casa Reial, no hi anirà per decisió d’En Comú Podem, per “coherència republicana” i per disconformitat amb un acte “anacrònic” que pretén legitimar “la manca de democràcia a l’elecció de la Prefectura de l’Estat”. Sí que hi serà el ministre d’Universitats, també dels comuns, Joan Subirats, per “garantir una presència institucional mínima”, argumenten fonts del partit. Pel que fa a la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, també se n’espera la presència, tot i que els diputats del seu partit no hi aniran.

Des de fa setmanes, Junts i ERC ja van avançar que no se sumarien a l’acte protocol·lari de la jura de la constitució d’Elionor perquè la monarquia és una “anomalia democràtica” i l’acte amb la princesa un “blanquejament més”. El PNB, per la seva banda, ha justificat la seva absència assenyalant que “l’únic que es pretén transmetre amb aquesta cerimònia és la continuïtat d’un model amb què no estan d’acord i que nega el reconeixement nacional basc”, mentre que des de Bildu indiquen que no acudiran a l’acte perquè no reconeixen el “paper polític” de la corona ni la seva legitimitat.

(Visited 33 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari