La gent vol l’alto el foc

L’Assemblea General de les Nacions Unides va posar a votació el passat dia 27 una resolució presentada per Jordania en la qual es reclamava un alto el foc dels bombardejos d’Israel a la Franja de Gaza. Va ser aprovada per 120 vots a favor, 14 en contra i 45 abstencions. Entre els 14 que van votar en contra hi ha Israel i els Estats Units i països com Paraguai, Guatemala o Fiji. El Regne Unit es va abstenit. Europa es va dividir. Espanya i França hi van votar a favor. Àustria i Hongria, en contra. Alemanya, Itàlia, Països Baixos o Polònia es van abstenir.

Un dels arguments dels que es van oposar a la resolució és que no incloïa una crítica a l’acció terrorista de Hamàs a Israel el 7 d’octubre. Canadà i els Estats Units van proposar una esmena introduint aquesta idea però va ser rebutjada perquè només va aconseguir 88 vots a favor, menys dels dos terços que calien per la seva aprovació.

Aquests dies estem veient dues realitats. La dels representants dels països que voten a l’Assemblea General de les Nacions Unides o a les reunions del Consell Europeu i la dels ciutadans d’aquests estats que es manifesten als seus carrers contra els bombardejos israelians.

El Regne Unit es va abstenir a l’ONU en la votació sobre l’alto al foc però centenars de milers de britànics ho van reclamar l’endemà als carrers de Londres, Manchester, Glasgow o Belfast. Manifestacions similars s’han produït i continuen produint-se a nombroses ciutats d’arreu del món. França va votar a favor però ha prohibit manifestacions pro-palestines adduint riscos de seguretat. Els francesos no han renunciat a manifestar-se i un centenar han estat multats per fer-ho. Alemanya i el Regne Unit també havien prohibit aquestes manifestacions. Mireu el cas que en van fer a Londres!

El representant d’Israel a les Nacions Unides ha exigit la dimissió del seu secretari general, Antonio Guterres, perquè va recordar que el conflicte no ha començat amb l’acció terrorista de Hamàs el 7 d’octubre sinó amb la partició de Palestina proposada per l’ONU el 1947, vulnerada sistemàticament per Israel.

Guterres no ha de dimitir. Israel ha de deixar de bombardejar indiscriminadament la Franja de Gaza. El terrorisme de Hamàs ha de ser derrotat. I la gent ha de continuar reclamant als carrers de les ciutats de tot el món l’alto el foc al qual només 14 països s’oposen. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha proposat que se celebri una conferència de pau d’aquí a sis mesos per trobar una solució a aquest conflicte. A Barcelona l’esperem amb els braços oberts.

(Visited 38 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari