La campanya per exigir el traspàs de Rodalies compta amb un exèrcit de ‘trolls’ a les xarxes socials

S’han creat un munt de perfils a X que critiquen el servei de Renfe i reenvien els missatges del govern de la Generalitat i de la consellera de Territori

Perfils de la xarxa X sense identificar l'usuari que donen suport a la campanya pel traspàs de Rodalies Renfe a la Generalitat

La campanya promoguda per sectors independentistes que exigeix el traspàs íntegre del servei de Rodalies Renfe a la Generalitat s’ha accentuat els darrers dies arran de les negociacions per la investidura del socialista Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Els mitjans de comunicació independentistes –inclosos TV3 i Catalunya Ràdio- juguen fort la carta del desprestigi de Rodalies mentre oculten les incidències i errors de la gestió dels Ferrocarrils de la Generalitat. A la xarxa X hi ha molts perfils creats explícitament per ajudar a aquesta campanya.

Molts dels perfils creats per queixar-se del servei de Rodalies són trolls; és a dir, no se sap qui hi ha al darrere i tenen molt pocs seguidors. A vegades no en tenen cap. És el cas, per exemple, de @LaGranBalena, que es presenta amb el nom de La Gran Balena Blanca, dona la “República Catalana” com a ubicació i que es va crear el novembre del 2017, un mes després del referèndum de l’1 d’octubre d’aquell any. En aquests sis anys ha aconseguit tenir dos seguidors. El primer missatge seu és del març del 2018 i és un reenviament d’una piulada de Carles Puigdemont. Després de tres posts més -inclòs un amb un ou de Pasqua amb la bandera estelada- va començar la seva campanya contra Rodalies el juny del 2021. Ha encadenat desenes de missatges en aquesta línia des d’aleshores. El 4 d’octubre, publicava un post de Ferrocarrils de la Generalitat que assegurava que totes les seves línies funcionaven segons l’horari establert i el comentava així: “Hola, podeu ensenyar als inútils i mandrosos de @rod4cat a treballar així de bé? Gràcies! Ens tenen ja fins als nassos i a punt de necessitar un psicòleg diari i quedar-nos sense feina pels seus retards. Agraeixo quan ja sóc a plaça Catalunya i puc per fi agafar els FGC”.

l.cas @LucasRo72822335 també té només 2 seguidors. I això que es va crear l’octubre del 2019, coincidint amb les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als organitzadors del referèndum de l’1-O. Les primeres piulades van ser per insultar Pedro Sánchez i a partir del setembre del 2022 es va concentrar en criticar Rodalies. El 20 de setembre passat escrivia: “Bon dia… el rodalies de les 12:10 de Segur de Calafell a BCN França us l’heu petat… no és una demora… no ha circulat! Sou uns fp”.

Hi ha perfils que no tenen cap seguidor. És el cas de Jan @Jana_beal creat l’abril d’aquest any únicament i exclusiva per queixar-se del servei de Rodalies. La puntualitat que diu que no existeix en la circulació d’aquests trens no li falta a ell/ella per publicar cada dia un o més posts contra el servei de Renfe o reenviar declaracions de la consellera de Territori, Ester Capella, en el marc de la campanya per demanar-ne el traspàs a la Generalitat. “Sou lo pitjor, pèssim servei a diari”, es queixava el 27 de setembre.

Altres perfils de X que actuen de forma idèntica són, per exemple, Fucking R3 @GMColom –creat el maig del 2014 i amb 29 seguidors-, Karlispc @karlispc2 -creat l’octubre del 2021, amb 55 seguidors- o ichwinsowieichbin @zumodenaranjis –creat el desembre del 2012 i amb 7 seguidors. Alguns dels noms d’usuari utilitzats en aquesta campanya són prou eloqüents: Lahaterdeltren o Tinc una relació tòxica amb Renfe. S’hi ha apuntat també Bombers per la República (ANC-Bombers), que ha assumit a fons la reivindicació del traspàs de Rodalies. Alguns, com a Caramel Amb Pal @AtsMrcl, pugen excessivament el to dels seus missatges. El 26 de setembre va escriure: “Com no passi el tren de la R2 en menys de 5 minuts deixaré una puta motxilla amb 20 kg d’explosiu plàstic a l’estació @Renfe”. Va etiquetar Renfe. Si els trolls i usuaris reals que participen en la campanya contra Rodalies volen que els seus posts tinguin un cert recorregut a la xarxa X necessiten compensar posant etiquetes el nombre reduït de seguidors que tenen. I ho fan sovint, clar, que per això els han creat.

(Visited 570 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari