Sis traductors, 650 auriculars i dues grans pantalles; claus del primer debat on es podrà utilitzar el català al Congrés

La cambra habilita un sistema temporal fins a final d'any i preveu fer concursos en el futur

Ple del Congrés del 27 d'abril del 2023

El Congrés dels Diputats celebrarà aquest dimarts una sessió històrica on per primer cop es podrà utilitzar el català, el basc i el gallec sense perill d’una amonestació o expulsió per part de la presidència de la cambra.

Fruit de l’acord assolit amb els grups per a l’elecció de la Mesa, aquest dimarts s’habilitarà un sistema de traducció simultània que, segons fonts del Congrés, comença a funcionar amb un equip de sis intèrprets homologats i 650 auriculars que estaran a disposició dels diputats que en demanin.

Segons fonts del Congrés, la despesa total en auriculars ascendirà a 7.600 euros, IVA inclòs. Una xifra a la qual se sumarà el lloguer i manteniment dels aparells que reben el senyal de la traducció simultània, que aquestes fonts quantifiquen en 45.900 euros fins a final d’any, IVA inclòs. El Congrés preveu comprar aparells propis en un futur.

Els sis traductors que treballaran a partir de demà formen part d’una borsa de 12 que s’aniran rellevant al llarg dels temps. Segons aquestes fonts, tots són treballadors autònoms i cobren entre 80 i 100 euros l’hora. Tots actuen a distància. No seran físicament al Congrés i el retard màxim calculat del sistema serà de quatre segons. La cambra els anirà contractant en funció de les necessitats del ple, però no podran sobrepassar els cobraments d’un contracte menor.

Tot aquest sistema, inspirat en el que ja té desplegat el Senat, serà vigent previsiblement només fins a final d’any, en què la presidència del Congrés preveu la convocatòria de concursos.

Tot plegat permetrà que aquest dimarts, tal com es va comprometre la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ja es pugui utilitzar amb normalitat català, basc, el gallec i també l’aranès, al debat parlamentari.

Serà una sessió on, precisament, els diputats debaten la reforma del Reglament del Congrés perquè les llengües cooficials puguin ser utilitzades a tota l’activitat parlamentària, inclosa la presentació d’escrits.

(Visited 39 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari