La Generalitat calcula que el dèficit fiscal va arribar al 9,6% del PIB el 2021

Mas critica el sistema de finançament i "l'ofec sostingut, injust i deliberat" per part del govern central

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, en roda de premsa (ACN)

El Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya ha xifrat en 21.982 milions el dèficit fiscal el 2021, xifra que equival al 9,6 del PIB. Es tracta d’un màxim històric, després que en els anys anteriors el dèficit fos de 20.203 milions el 2019 (8,5% del PIB) i de 20.772 milions el 2020 (9,8%). Així, la Generalitat va aportar el 19,2% dels ingressos mentre que només va rebre el 13,6% de la despesa.

La titular d’Economia, Natàlia Mas, ha criticat “l’ofec financer sostingut, injust i deliberat” causat per un sistema finançament “caduc”, i ha assenyalat que aquest dèficit suposa al voltant del 50% del pressupost de la Generalitat i que limita la despesa de salut, educació, serveis socials i infraestructures. El Departament d’Economia calcula que, per càpita, els ciutadans de Catalunya reben 2.831 euros menys i, segons Mas, representa una “pèrdua de recursos” que afecta des de l’atenció sanitària, fins a l’educació o el servei a Rodalies.

La consellera ha criticat el que considera un ofec financer “sostingut” i “deliberat” perquè, segons ha dit, es produeix “governi qui governi l’Estat”, i ha exigit “un tracte just” i la “reversió d’aquest greuge”. Si es té en compte la mitjana des de l’any 1986, segons la Generalitat, la mitjana del dèficit fiscal amb relació al PIB és del 8,1%. Per calcular els resultats de la balança fiscal actualitzada dels anys 2020 i 2021, el govern català ha agafat dades de les inversions de l’Estat i organismes autònoms, les transferències del model de finançament i dels fons covid i les transferències a ens locals. També s’han analitzat les transferències al BOE, ens locals o compres de béns i serveis segons el percentatge històric, entre d’altres.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari