Díaz coincideix amb Urkullu en què cal avançar en el caràcter plurinacional d’Espanya

Bolaños veu "legítima" la proposta però afirma que no és la de l'executiu estatal

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, durant el ple de constitució de les Corts Generals al Congrés (ACN)

La vicepresidenta segona en funcions del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha coincidit aquest dijous amb el lehendakari basc, Íñigo Urkullu, en què Espanya ha d’avançar en el seu caràcter plurinacional. Després que en un article a El País Urkullu hagi proposat pactar una “interpretació” de la Constitució sobre la qüestió territorial com a “forma flexible i creativa” de plantejar una sortida a l’actual “cruïlla política”, Díaz va dir ahir a la nit en declaracions als mitjans que “aquesta ha de ser la legislatura d’un nou acord territorial”. Hores abans, el ministre en funcions de Presidència, Félix Bolaños, ha considerat “legítima” la proposta, per bé que ha afegit que no és la del govern espanyol.

Díaz també ha indicat que la seva formació es troba “còmoda” amb propostes com la del líder basc, atès que l’aprofundiment en l’autogovern és una qüestió que Sumar ha defensat durant tota la campanya electoral del 23 de juliol.

De la seva banda, Bolaños ha celebrat la proposta d’Urkullu atès que sempre, ha dit, valora “molt en positiu totes les propostes que es fan per buscar punts d’equilibri, punts d’acord entre diferents dins del marc constitucional”.

A l’article al rotatiu madrileny, titulat ‘Autogovern basc i model plurinacional de l’Estat. Si hi ha voluntat, és possible un acord’, Urkullu planteja la convocatòria d’una convenció constitucional en el termini d’un any. Segons diu, no és necessari modificar la Constitució sinó “interpretar” allò que la Carta Magna del 1978 “no ha resolt bé en relació a la qüestió territorial”.

Tot plegat, amb l’objectiu de fer possible un “avenç substancial” al caràcter plurinacional de l’Estat fent referència no només a Euskadi sinó també a les comunitats històriques.

(Visited 86 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Díaz coincideix amb Urkullu en què cal avançar en el caràcter plurinacional d’Espanya”

 1. Menudo lío!!!
  Un mapa histórico, nos lleva a situar en el origen de Castilla, Aragón y Navarra en el Reino de Pamplona(un reparto de prooiedades entre hijos) el de Galicia y León en Asturias.
  Tortosa o Albarracin han sido reinos independientes..,durante años.
  Idioma?: en cada comarca o caserío tenia sesgos propios. Los lingüistas han creado un idioma de tantas variedades….
  El lema nuevo de cada territorio, será “ni más que nadie, ni menos que alguno”
  En fin… viva el lío, y sálvenos la providencia, porque esta especie, que los antiguos la llamaron Hispania, va camino de “His pa ná”.
  Las democracia no es garantía de acierto. Es el camino del poderoso para justificar su derecho a hacer. Aunque en su programa dijera lo contrario.
  Malos tiempos para la razón.

  Respon

Feu un comentari