El foc de l’Empordà es troba en un “moment d’impàs” i s’espera que la baixada de vent permeti incorporar els hidroavions

Es mantenen els confinaments a Colera i Portbou i l'evolució de l'incendi aquesta tarda determinarà si s'aixequen

Els Bombers de la Generalitat a la zona de l'incendi de Portbou amb un pastor amb cabres
Els Bombers de la Generalitat a la zona de l'incendi de Portbou amb un pastor amb cabres.

L’incendi de Portbou es troba en un “moment d’impàs”, segons ha explicat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que espera que la baixada de la tramuntana permeti finalment incorporar els hidroavions, que no han pogut sobrevolar la zona per descarregar aigua als focus actius.

El foc ha calcinat 573 hectàrees i hi ha uns 300 bombers treballant amb un centenar de dotacions terrestres i set mitjans aeris. Els serveis d’emergència intenten estabilitzar l’incendi treballant en el flanc dret per protegir les poblacions i evitar que n’augmenti el perímetre. L’evolució del foc aquesta tarda determinarà si es mantenen els confinaments a Colera, Portbou i les urbanitzacions del nord de Llançà o si s’aixequen “amb tota la precaució”.

En una atenció als mitjans, Jordi Martín, cap d’intervencions de l’incendi de l’Alt Empordà, ha dit que per ara descarten “augmentar les dotacions terrestres”, ja que aquest dissabte estan “treballant amb unes condicions de vent força bones comparades amb divendres i amb la previsió d’aquest vespre”. “En les properes hores intentarem no augmentar les dotacions terrestres perquè tenim un dispositiu prou bo per fer-hi front”, ha valorat tot afegint que intentaran “incrementar els mitjans aeris”.

Els hidroavions amb “dificultats”

Aquest matí els hidroavions “han tingut dificultats” per poder actuar a causa de les fortes ràfegues de vent, però segons el titular d’Interior, aquesta tarda ho “continuaran intentant”. Tot i el vent, aquest matí i migdia han treballat en les tasques d’extinció set helicòpters dels Bombers.

Segons Elena, les tasques d’extinció “evolucionen favorablement, tot i que l’incendi encara continua actiu”. Per ara el cos de Bombers té com a principal objectiu “ancorar el flanc dret per garantir que no s’estengui”. Els Bombers han aixecat el confinament amb restriccions a Colera, Portbou i les tres urbanitzacions de Llançà (Alt Empordà). En concret, a partir de les 20:00 hores s’ha permès circular per l’N-260 a veïns, residents, turistes, treballadors i els serveis d’emergències. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que s’enviarà un missatge per part de Protecció Civil a la ciutadania avisant que s’ha aixecat la restricció.

La prioritat és protegir la població

Martín ha detallat que el foc de l’Alt Empordà ha cremat ja 573 hectàrees, 387 a Colera i 185 a Portbou. El cap d’intervencions dels Bombers de la Generalitat de l’incendi de l’Alt Empordà ha explicat que el cos està centrat en la protecció de la població, perquè aquest matí estava arribant a una zona de cases de Colera pròxima a la Cala Rovellada i a l’estació de trens de Portbou i a unes cases del sud d’aquest municipi. “El que ens preocupa més és el flanc dret, perquè la seva obertura d’aquest flanc faria créixer l’incendi en superfície”, ha relatat tot explicant que això podria afectar les urbanitzacions de més al nord de Llançà.

Per la seva banda, Josep Antoni Mur, inspector en cap dels Agents Rurals, ha relatat que divendres els efectius d’aquest cos van poder localitzar el lloc on havia començat l’incendi i que ara se centren a esclarir quina va ser la causa que el va provocar. Per ara, només tenen clara una cosa: no va començar per “causes naturals”.

(Visited 85 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari