Obren causa penal a Colau per suspendre l’agermanament de Barcelona amb Tel-Aviv

Una jutgessa ha admès a tràmit una querella per prevaricació que ha presentat l'advocat Francesc Jufresa

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al ple de l'ajuntament (ACN)

La justícia ha obert una causa penal contra l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per haver suspès temporalment les relacions amb Israel, incloent-hi els acords d’agermanament de la capital catalana amb Tel-Aviv. Ho ha avançat eldiario.es i ho han confirmat a l’ACN fonts properes al cas. L’alcaldessa va prendre la decisió el passat 9 de febrer en resposta a la situació “d’apartheid” que viu el poble palestí i a les “dècades de vulneracions sistemàtiques dels drets humans”.

Ara, una magistrada ha admès a tràmit la querella que ha presentat l’advocat Francesc Jufresa i que apunta que Colau i l’aleshores responsable de Justícia Global i Cooperació Internacional del consistori podrien haver comès un delicte de prevaricació.

La querella va ser interposada inicialment davant l’Audiència Nacional, en entendre que els efectes del suposat delicte tenien lloc a un altre país, Israel, però la resposta del tribunal va ser que els jutjats competents eren els de la capital catalana.

El principal argument que defensa, és que l’Ajuntament no té competències per prendre decisions que afecten la política exterior, que correspondrien el govern espanyol. Fa especial èmfasi en el fet que Colau no tenia competències per trencar relacions formalment amb Israel, encara que el cert és que el decret aprovat feia referència només a l’agermanament amb Tel-Aviv.

Així mateix, veu també un possible delicte d’odi, en entendre que la carta que l’exalcaldessa va fer arribar al primer ministre del país, Benyamin Netanyahu, contenia referències antisemites i afirmava que Israel era un Estat racista.

En la interlocutòria, la jutge també admet la denúncia que va interposar davant la fiscalia la proisraeliana Associació i Comunicació sobre l’Orient Mitjà. Aquesta entitat és la que ja va anar a la jurisdicció contenciosa-administrativa per demanar que es paralitzés el decret d’Alcaldia de suspensió de relacions, però la jutgessa d’entrada va rebutjar la petició cautelar de paralitzar la decisió.

Una decisió polèmica
La decisió de Colau de suspendre l’agermanament amb Tel-Aviv va posar fi a l’acord d’amistat que va signar el llavors alcalde socialista Joan Clos el 1998. L’exalcaldessa la va prendre després que la plataforma Prou Complicitat presentés una petició en aquest sentit amb més de 4.000 firmes i l’adhesió de 80 entitats.

La notícia va generar discrepàncies en el si del govern municipal, ja que els llavors socis de BComú, el PSC, van expressar el seu rebuig. Va celebrar-se un ple monogràfic per abordar la qüestió. Tots els partits del consistori, a excepció dels republicans que van abstenir-se, hi van votar en contra, però Colau va tirar endavant la mesura amb un decret.

(Visited 120 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari