Acord a la UE per reduir deu vegades el límit d’exposició a l’amiant

Els Estats hauran de mantenir un registre de tots els casos de malalties professionals relacionades amb aquest material

Retirada d'amiant d'un edifici

El Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu han arribat a un acord provisional per reduir deu vegades el límit d’exposició dels treballadors a l’amiant. Amb l’objectiu de prevenir els casos de càncer laboral, els governs dels 27 van tancar dimarts al vespre un pacte amb els eurodiputats que preveu establir el màxim en 0,01 fibres d’amiant per cm³, en comptes del 0,1 f/cm³ actual.

També s’exigirà l’ús d’un nou mètode per mesurar aquests nivells -la microscòpia electrònica- després d’un període màxim de transició de sis anys. Tot i que l’amiant està prohibit a la UE des de fa gairebé dues dècades, encara representa una amenaça per a la salut dels treballadors a causa de la seva presència en edificis antics.

Amb la nova norma europea, les empreses hauran d’identificar els materials que potencialment podrien tenir amiant abans d’enderrocar un edifici o d’iniciar el manteniment dels locals construïts abans de l’entrada en vigor de la prohibició d’aquest producte. D’altra banda, els Estats membres hauran de mantenir un registre de tots els casos de malalties professionals relacionades amb l’amiant diagnosticats mèdicament.

El Parlament Europeu i el Consell hauran d’aprovar formalment l’acord abans que entri en vigor la nova llei. Un cop s’hagi adoptat, els Estats tindran dos anys per introduir el nou límit d’exposició i sis anys per aplicar el nou mètode de detecció als llocs de treball.

Producte cancerigen

L’amiant és un producte mineral àmpliament utilitzat en la indústria, en la construcció i en productes de consum per les seves propietats aïllants, però també pel seu baix cost. Aquest material està classificat com a cancerigen per l‘Organització Mundial de la Salut (OMS) perquè pot causar càncers de pulmó, laringe i ovari, entre altres afectacions. L’OMS calcula que la meitat de les morts per càncer d’origen laboral són causades per l’amiant.

(Visited 55 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari