Un advocat reconeix a la comissió Pegasus que és lícit espiar els contactes d’independentistes i emissaris del Kremlin

Àlex Solà, president de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l’Advocacia, justifica que s’autoritizin ingerències a les comunicacions si hi ha intervenció de potències estrangeres

El president de la Comissió de defensa del Col·legi d'Advocats, Àlex Solà, a la sessió de la comissió Pegasus del 2 de juny

El president de la Comissió de defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l’Advocacia, Àlex Solà, va justificar el passat divendres, a la comissió Pegasus del Parlament, que s’espiïn les comunicacions de persones implicades en ingerències de potències estrangeres. Ho va fer en la seva compareixença a la comissió que investiga al Parlament el suposat espionatge de telèfons mòbils i dispositius digitals de dirigents polítics i activistes independentistes que va donar a conèixer el col·lectiu canadenc Citizen Lab el 18 d’abril de l’any passat i que va batejar com CatalanGate. Solà va fer aquesta declaració en resposta a una pregunta del diputat socialista Jordi Terrades, que feia referència a la ingerència del Kremlin en el procés independentista català.

Terrades li va demanar si estaria justificat l’espionatge de persones implicades en negociacions amb potències estrangeres just l’endemà que el Parlament europeu aprovés que s’investigui a fons els contactes mantinguts, la tardor del 2017, entre l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i gent del seu entorn amb emissaris del Moscou. En aquestes negociacions, els interlocutors russos haurien ofert el suport de la Rússia de Vladimir Putin a la independència de Catalunya a canvi que el govern de la Generalitat reconegués la sobirania russa de Crimea i convertís la nostra comunitat en un paradís fiscal per les criptomonedes.

Àlex Solà va dir textualment: “Al nostre entendre, un cop s’establís un sistema d’efectiu control judicial de la intervenció, per part del CNI i les funcions assignades a aquest centre es podrien arribar a autoritzar ingerències domiciliàries o de les comunicacions a situacions que tinguessin a veure amb intervenció de potències estrangeres o elements estrangers”. Aquesta afirmació xoca amb la voluntat del bloc independentista d’ocultar que un mòbil del suposat espionatge denunciat per Citizen Lab podria ser la voluntat d’aconseguir informació sobre la ingerència russa en el procés independentista. A l’informe de Citizen Lab s’insinua que l’espionatge que denuncia va ser realitzat pels serveis d’intel·ligència espanyols, el CNI, però en cap moment introdueix la ingerència del Kremlin com una de les seves possibles causes.

L’informe de Citizen Lab va ser coordinat per un activista independentista, Elies Campo, que va ser contractat pel col·lectiu canadenc tres mesos abans de publicar el seu CatalanGate. Totes les presumptes víctimes de l’espionatge han atribuït els atacs als seus telèfons mòbils a la seva militància independentista i han negat sempre que poguessin estar relacionats amb les negociacions entre representants de la seva ideologia i emissaris del Kremlin. L’eurodiputada d’ERC Diana Riba, una d’aquestes presumptes víctimes, ha arribat a declarar que el govern de la Generalitat mai va tenir contactes amb emissaris russos, malgrat que el propi Puigdemont els ha reconegut.

(Visited 347 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari