‘Està passant’, bloc electoral independentista de 45 minuts a TV3 tots els vespres de la campanya

Jair Domínguez diu que Collboni “ens pren per idiotes”, Toni Soler que Anna Grau “com sempre, 14 anys tard”, Òscar Andreu associa Felipe González amb els GAL i Magí García s’apunta al “puta Espanya” i es burla de García Albiol

Imatges de programes 'Està passant' emesos durant la campanya de les eleccions municipals

Els partits independentistes han tingut durant tota la campanya electoral un bloc de 45 minuts de propaganda a TV3. I ho ha aconseguit gràcies al programa Està passant que, malgrat el seu contingut de comentari de l’actualitat política, ha quedat al marge del control dels serveis informatius de la televisió pública.

El presentador i propietari de Minoria Absoluta, la productora que fa el programa, Toni Soler, i els seus col·laboradors han impartit doctrina ideològica en els nou programes d’Està passant que s’han emès durant la campanya electoral que va començar el 12 de maig i acaba avui.

El dilluns 15 de maig no es va emetre el programa perquè TV3 el va substituir per la transmissió de la rua dels equips de futbol masculí i femení del Barça pels carrers de Barcelona per celebrar que havien aconseguit el títol de la lliga espanyola. L’endemà, Jair Domínguez, un dels copresentadors, va començar la seva secció referint-se a un”nano sensacional” que va aparèixer durant la retransmissió de la rua. “Va dir unes paraules que no puc repetir aquí en directe”, es va lamentar Domínguez. El “nano sensacional” havia cridat “Barça, Ansu Fati, independència, puta Espanya”. El presentador d’Està passant ho havia recollit en un missatge a Twitter el vespre anterior. Va escriure “BARÇA > ANSU FATI > INDEPENDÈNCIA > PUTA ESPANYA”. També a Twitter va menysprear el candidat socialista a alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que havia afirmat que serà el primer alcalde gai de Barcelona. El dia 22, Domínguez va tuitejar “El primer gai no ho sé i el primer que ens pren per idiotes segur que tampoc”.

A l’Està passant del dimarts 23, Soler i Domínguez van jugar a combinar frases tretes de dues urnes amb expressions gens innocents com “enviarem a la presó a…” i imputaven cada frase a un candidat a alcalde de Barcelona.

En el torn de la candidata de Ciutadans, Anna Grau, la combinació que va sortir va ser “Treballarem per eliminar / ETA”. Toni Soler va considerar que li esqueia a Grau perquè “com sempre, va 14 anys tard”. Sis dies abans, al programa del dia 17, un altre dels copresentadors, Òscar Andreu, també havia parlat d’ETA. Va aprofitar per fer-ho dels GAL i va aparèixer a la pantalla una imatge de l’ex-president socialista del govern espanyol, Felipe González. Andreu va simular que havia estat un error.

Òscar Andreu es va estrenar a la campanya electoral amb un missatge a Twitter en el que proposava una enquesta als seus 165.000 seguidors. “Creus que un partit independentista escombraria a les municipals de Barcelona?”. Va proposar quatre alternatives: “Sí / Segurament / Molt probablement / Estaria prohibit x indepe”. Hi va haver 1.002 vots i el resultat va ser que el 58,9% es van decantar per l’última opció. L’1 de maig, abans que comencés la campanya, havia fet un parell de piulades en les quals assegurava que als espanyols els molesta que els catalans encara siguin vius i deia que “(encara) no som independents”.

Magí García, guionista i amb secció al programa, es va apuntar a la difusió dels crits del jove fanàtic de la rua del Barça. Ho va fer amb una piulada el mateix 15 de maig. Tres dies abans va retuitejar el vídeo de campanya de la CUP, en el qual intervé un altre professional de TV3 i Catalunya Ràdio, Joel Díaz. García també va retuitejar el missatge en què l’ex-presentador del programa Zona Franca de TV3 agraïa que l’haguessin contractat per participar en el vídeo electoral dels anticapitalistes. Al programa del dia 18, Magí García es va burlar del candidat del PP a l’alcaldia de Badalona, Xavier García Albiol, perquè va publicar un missatge donant per mort equivocadament el tenor Josep Carreras.

El 18 de maig, el programa va començar amb un rètol que acompanyava les primeres paraules de Toni Soler on es llegia “L’ONU condemna Espanya per haver violat els drets polítics del president Puigdemont”. Soler va dir que “ho ha decidit el Comitè de Drets Humans de l’ONU. Hi ha altres comitès, com el de passar-se la justícia pel forro, on hi ha Espanya, Bielorússia i Turquia”. El gag es va completar amb la reproducció d’una imatge falsa d’un diari en el qual apareixia el dictador Francisco Franco atribuint-li la frase: “Si ellos tienen ONU, nosotros tenemos dos”.

Està passant acaba la campanya avui amb un resum del que l’equip de Toni Soler considera que han estat els seus millors gags de la setmana. Els resums setmanals dels divendres, però, no s’emeten per TV3 i van a parar directament a l’arxiu del seu portal d’Internet. Els espectadors de la televisió pública que estiguin interessats o necessitin la dosi diària de propaganda independentista d’Està passant l’hauran d’anar a buscar a la secció de “A la carta”.

(Visited 312 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari