La comissió de l’operació Catalunya convoca Cospedal i Fernández Díaz

Els grups rebutgen les compareixences de Rajoy, Robles, Trapero, De los Cobos i Jordi Pujol

  María Dolores de Cospedal, Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz en un acte del PP el 2015 (ACN)

  La comissió d’investigació de l’operació Catalunya del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres la llista dels responsables polítics i policials que han de donar explicacions sobre les activitats suposadament il·lícites del Ministeri de l’Interior en la seva lluita contra el procés independentista. Compareixeran, entre altres, l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, l’exministre Jorge Fernández Díaz i tota l’excúpula d’Interior encapçalada per l’exnúmero dos del Ministeri Francisco Martínez.

  Aquest dimecres, davant el perill de bloqueig, el president de la comissió, Ferran Bel, ha optat per evitar votacions sobre les llistes tancades de cada partit i sotmetre a criteri de la comissió un a un els noms dels possibles compareixents proposats. D’aquesta manera, a més de Cospedal, Fernández Díaz i Martínez, els grups han aprovat les compareixences de l’excap de la Unitat d’Afers Interns Marcelino Martín Blas; l’inspector cap de la Policia Nacional Bonifacio Díaz; l’excap de la Policia Nacional Narciso Ortega; l’inspector cap Celestino Barroso; l’exdirector general de la Policia Ignacio Cosidó; l’exdirector adjunt de la Policia Eugenio Pino; el coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí; l’inspector José Ángel Fuentes Gago; l’exdirector del SEPBLAC Juan Manuel Vega; l’excap de la UDEF Antonio Giménez Raso; l’excap de la Unitat de Suport de la Policia Enrique García Castaño; l’exdirector de l’Oficina Antifrau Daniel de Alfonso; l’excomissari José Luis Olivera; l’excap de la Policia a Catalunya Agustín Castro; l’excomissari José García Losada, i l’excap de la Policia Enrique Barón Castaño. També el president de Drets, Agustí Carles.

  Per contra, els grups –majoritàriament amb els vots del PP i del PSOE- han rebutjat les compareixences de l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy; la ministra de Defensa, Margarita Robles; el major dels Mossos Josep Lluís Trapero; el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos; l’exdirectora de la Guàrdia Civil María Gámez; l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol; l’exsecretari de Comunicació de CiU David Madí; l’exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias; els periodistes Antonio García Ferreras i Quico Sallés i l’advocat Benet Salellas.

  La comissió s’ha reunit aquest dimecres per concretar la llista de compareixences després d’escoltar la setmana passada la declaració de l’excomissari José Manuel Villarejo. L’excomissari de la Policia Nacional, fins ara, l’únic en compareixer, va afirmar que l’operació Catalunya es va dissenyar “des de les mateixes entranyes de la presidència del govern” de Mariano Rajoy, i va assegurar que la dirigia el CNI.

  Està previst que la pròxima sessió tingui lloc el 14 de juny amb l’accionista majoritari de l’extinta Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini Cierco, i els primers compareixents, encara per determinar. El calendari de sessions preveu compareixences també el 20, 21 i 28 de juny. Previsiblement, amb l’ampliació de compareixents, s’habilitarà el mes de juliol per continuar amb els treballs de la comissió.

  (Visited 12 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari