L’ocupació i l’habitatge centren el primer debat dels candidats de Barcelona

Els previsibles pactes postelectorals mantenen la incògnita sobre qui podrà assolir una alcaldia estable

L’ocupació i l’habitatge han centrat aquest dimecres el primer debat amb dels candidats de Barcelona, a RTVE, un dia abans de començar la campanya electoral de les municipals. El conflicte obert a la Bonanova, amb les okupacions de La Ruïna i El Kubo, va ocupar gran part de la conversa. Alhora, els candidats van centrar les seves propostes de futur en matèria d’habitatge. L’alcaldessa de Barcelona i candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, en el centre dels atacs per part de la resta d’alcaldables, ha demanat no caure en el discurs “apocalíptic” de la dreta.

La majoria dels participants en el debat van retreure la política d’habitatge de Colau. La candidata de Valents, Eva Parera, va declarar que a la ciutat “viuen millor els okupes que els propietaris” i va acusar el govern municipal de ser “còmplice” dels okupes de la Bonanova, i la líder de Ciutadans, Anna Grau, va prometre la creació d’una unitat de la Guàrdia Urbana per resoldre problemes d’aquest tipus. Daniel Sirera, del PP, va fer al·lusió al passat de l’alcaldessa a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Xavier Trias, candidat de Junts, va ressaltar l’actuació del govern de CiU amb el desallotjament de Can Vies el 2014 i Ernest Maragall (ERC) va lamentar que Colau i Jaume Collboni (PSC) “s’espolsin responsabilitats” mentre es contempla “l’espectacle de la dreta i l’extrema dreta”.

Ada Colau, al seu torn, va treure pit de ser la candidata que coneix l’assumpte “millor que ningú”. La candidata de Barcelona en Comú va rebutjar el discurs catastrofista dels altres candidats, va reivindicar la lluita per la regulació dels lloguers i vol evitar la pujada abusiva del preu de l’habitatge. Trias va allargar la mà per a fer “un pacte de l’habitatge” i va reconèixer iniciatives “ben intencionades”, com la mesura que obliga a destinar un 30% de les noves construccions a Barcelona a habitatge de protecció social; Collboni vol posar en marxa la construcció d’un gran parc d’habitatge de lloguer; Maragall va demanar “tornar al ritme de construcció d’habitatge” amb construcció publico-privada i la Generalitat “com a aliat” i Parera va instar a “deixar l’intervencionisme” i que “els constructors vulguin construir amb incentius”.

Respecte a possibles escenaris postelectorals, Colau va apostar obertament per repetir l’acord amb el PSC i incloure-hi també ERC, però no va haver-hi cap resposta clara per part dels al·ludits. Collboni va posar el creixement econòmic, la protecció social i la lleialtat amb l’estat com a condicions per pactar, i Maragall va reclamar que els acords es facin al voltant d’un projecte i no com un joc de distribució de poder. Trias, per la seva part, es va mostrar optimista, va assegurar que guanyarà les eleccions i que obtindrà 13 regidors. L’exalcalde va assegurar que el seu futur govern podria tenir el suport del PSC o d’ERC. “Depèn d’ells”, va etzibar.

 

 

(Visited 21 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari