Què exigeix el director de Citizen Lab al Govern espanyol però ell mateix no ho compleix?

Cooperació, transparència i responsabilitat. Ronald Deibert, director de Citizen Lab, el col·lectiu canadenc que va publicar l’informe que va batejar com CatalanGate el passat 18 d’abril, va trigar a reaccionar a la visita del comitè Pegasus del Parlament europeu a Madrid. Aquesta visita va tenir lloc els dies 20 i 21 de març i Deibert no va dir-hi la seva fins el 24. Va penjar a Twitter un fil amb tres comentaris, en el primer dels quals lamentava que, segons ell, el comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús del programa Pegasus i altres similars com a eina d’espionatge per part de diversos països europeus, no havia rebut ni cooperació, ni transparència ni ningú que assumís cap responsabilitat per part del govern espanyol.

Aquestes tres qüestions són les que han caracteritzat l’actuació de Citizen Lab des de que va publicar el seu CatalanGate. Tots els esforços per aconseguir que aquest col·lectiu compartís les dades a partir de les quals va arribar a la conclusió que 65 persones partidàries de la independència de Catalunya van ser espiades amb el programa Pegasus o d’altres entre els anys 2017 i 2020 han estat inútils. Desenes d’acadèmics, eurodiputats i experts en ciberseguretat li han demanat aquesta informació però Ronald Deibert s’ha negat a compartir-la. Citizen Lab ni ha cooperat ni ha exhibit cap mena de transparència ni ha assumit cap responsabilitat per les contradiccions i errors que s’han detectat al seu informe. Es queixa, això sí, que “fins el dia d’avui, ni una sola agència o investigador oficial del govern espanyol s’ha posat en contacte amb nosaltres per fer un seguiment de la nostra investigació. Ni una…”.

Vist l’èxit que han tingut les desenes de persones que s’han posat en contacte amb Citizen Lab per fer seguiment de la seva investigació, s’entén que ningú del govern espanyol tingui interès a sumar-se a la llista de frustrats per la manca de transparència del col·lectiu que dirigeix Deibert.

(Visited 199 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari