El Departament d’Acció Climàtica anuncia un descens de senglars a Collserola

El pla de xoc per controlar les poblacions a la zona ha aconseguit passar de 17 a 12 exemplars per km2

Batuda de senglars a Collcerola

El Departament d’Acció Climàtica informa que la densitat mitjana de senglars a Collserola aquest hivern s’ha rebaixat fins a 12 exemplars per km2, menys que l’any passat, quan era de 17 exemplars. El balanç fet pel departament apunta que durant l’any 2022, les actuacions de control que s’han fet a l’àmbit de Collserola han assolit un màxim històric amb un total de 965 senglars capturats. D’aquests, el 61% (593) va ser capturat en ambients urbans, 99 en batuda i 273 amb aguaits nocturns amb arma de foc.

Acció Climàtica valora que l’esforç continuat per controlar la població de senglars indica que tot i que les densitats encara són “elevades” indiquen “el retorn a les condicions socialment més sostenibles”. El Pla que té en marxa des de l’any passat el Departament inclou, entre d’altres, línies d’actuació adreçades a reduir els conflictes en les zones urbanes, ja que les poblacions de senglar han augmentat la seva presència a les zones urbanes i periurbanes de moltes ciutats de Catalunya els darrers anys.

Les mesures que s’hi apliquen com a part del pla van des de l’impuls de mesures de control eficaces i selectives, les campanyes de divulgació sobre la problemàtica i els models de governança que permetin coordinar mesures entre tots els actors fins al suport als ajuntaments i les entitats locals.

Poblacions de senglars habituats en zones urbanes
A més dels senglars que campen per Collserola també hi ha poblacions de senglars en zones urbanes. Segons Acció Climàtica, això és un risc per a la salut de les persones i dels animals domèstics perquè poden provocar accidents de trànsit als carrers i en vies interurbanes i també perquè els senglars poden ser transmissors de malalties tant a les persones com a les mascotes. A més, recorden que cada vegada hi ha un nombre més gran de casos de persones ferides directament per exemplars d’aquesta espècie.

Són senglars habituats a aquests nous entorns que poden alimentar-se de restes de menjar i deixalles de les escombraries. Tot i les mesures de conscienciació a ciutadans i veïns per evitar donar menjar als senglars i els canvis introduïts en el disseny de la recollida de la brossa i dels contenidors, Acció Climàtica reconeix que calen mesures de control per foragitar els senglars de les zones urbanes i reduir-ne la presència.

Les actuacions de control inclouen accions com la caça tradicional en batuda i també la caça amb autoritzacions excepcionals en aguaits nocturns, que es duen a terme exclusivament al medi natural i sota estrictes condicions a fi d’evitar accidents. En els llocs on la caça amb arma de foc no escau per seguretat, els ajuntaments de ciutats com ara Sant Cugat del Vallès i Barcelona disposen de programes de control mitjançant tècniques de captura com les caixes-gàbia, les xarxes de caiguda i la teleanestèsia, que realitzen empreses autoritzades.

El departament recorda que l’aturada obligada de la pandèmia durant l’any 2020 va reduir les accions de control i alhora va propiciar una millora en les condicions ambientals d’aquest espai i, com a conseqüència, van augmentar les poblacions de senglars.

(Visited 29 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari